بحران هویت؛ رهاورد شوم فضای رهاشده مجازی/ وقتی برخی برای فرار از خویشتن به شبکههای اجتماعی پناه میبرند

به گزارش اس.بی پرس، این روزها فضای مجازی بسیاری از امور زندگی مردم را تحت تاثیر قرار داده، فضایی رها شده که به دلیل ولنگاری، علاوه بر ضربه زدن بر بنیان خانواده ها و مشکلات دیگرش برای جامعه، هویت مردم را تحت تاثیر قرار داده است.
آری گستردگی ارتباطات مجازی در دنیای امروزی سبب شده است تا افراد از راه های گوناگون برای ابراز وجود خود بهره جویند و در این میان به گونه ای ظاهر می شوند که رضایت دیگران را به همراه داشته باشند.
بنابراین هویت انسان ها به عنوان یکی از جنبه های مهم و پیچیده آدمی تحت تاثیر فضای مجازی قرار گرفته است و با بحران هویت مواجه هستیم و بسیاری از کاربران خود واقعی شان نیستند.
علاوه بر این یکی از مشکلاتی که در جامعه می شود، برخی برای فرار از خویشتن به فضای مجازی پناه می برند که در واقع یکی از ضربه های این فضاست، دنیایی غیرواقعی که نیاز به مدیریت دارد.
گسترش فناوری های نوین و تاثیر آن بر ارزش های زندگی
حسینعلی شیرازی مشاور و روانشناس بیان کرد: شاید مهمترین مسئله نوجوانی و جوانی کسب هویت است. اریکسون اولین کسی بود که هویت را به عنوان دستاورد مهم رشد شخصیت در نوجوانی و گامی مهم به سوی تبدیل شدن به فردی ثمربخش و خشنود مطرح کرد.
وی اذعان کرد: در جوامع امروزی با ظهور و گسترش فناوریهای نوین اطلاعاتی و ارتباطی، فرد با مراجع مختلف و متنوعی برخورد دارد که هرکدام ارزش ها و سبک زندگی ویژهای را رواج میدهند.
این مشاور با بیان این که از جهتی دیگر تمام مرزهای هویتی افراد دچار نفوذ شدهاند، عنوان کرد: خانواده اقتدار و مرجعیت خود را در دنیای امروزی از دست داده است.
عاملی برای چندپارگی و انشقاق هویت
وی گفت: از طرفی گسترش فضای مجازی در میان جوانان و نوجوانان عاملی بر چندپارگی و انشقاق هویت در آنها شده است. از این رو آنچه به چشم میخورد فرآیند عدم انتقال هویت از نسلی به نسل دیگر است، چرا که در دنیای کنونی و حضور پر رنگ فضای مجازی در میان جوانان و از طرفی عام شدن بسیاری از امور در اثر ارتباط افراد و عام شدن فرهنگهای متقاوت در میان جوامع بشری عاملی بر چندپارگی فرهنکی و ایجاد بحرانهای هویتی در میان جوانان و نوجوانان شده است.
به گفته شیرازی، سده بیست و یکم فارغ از الکترونیکی کردن رابطه انسانها زمینهای را برای شکل گیری جهانی مجازی فراهم کرده که افراد و جوامع را در قالبهای تازه و هویتهای تازه قرار داده است.
وی افزود: از جهاتی این فضا باعث شده است تا نگرش افراد نسبت به خود، دیگران و جهان تغییر کند. پس باید گفت این هویت است که بیش از هرچیزی دست خوش تغییرات اجتماعی و تکنولوژی شده است.
این روانشناس در هویت اظهار کرد: هویت پاسخ به سوال «من کیستم؟» است، اما این کیستی در نگاه اول بسیار ساده به نظر میرسد، اما اینگونه نیست چرا که هویت چند لایه و پیچیده است.
وی افزود: هویت در دنیای واقعی متشکل از موجودات زنده و اشیا عبارت است از اطلاعات منحصر به فرد یک موجود، اما در دنیای مجازی که موازی با دنیای واقعی در حال جریان بوده، هویت بسیار متقاوت است، چرا که فضای مجازی، مجموعهی به هم پیوستگیهای افراد بشر از طریق رایانهها و ارتباطات مخابراتی صرف نظر از جغرافیای فیزیکی است، پس هریک از افراد میتواند خود را خلاف آنچه که هست معرفی کند.
راهی برای فرار از خود واقعی
شیرازی با بیان این که فضای مجازی راهی برای فرار از خود واقعی است، ادامه داد: در زندگی واقعی چند درصد افراد خودشان هستند. در محیط کار ممکن است افرادی ببینید که با مردان و زنان به لطافت رفتار میکنند اما زمانی که به زندگی خصوصی آنان وارد میشویم خلاف واقع مشاهده میشود.
وی تصریح کرد: افراد دو چهره دارند، یعنی هر جا که پنهان باشند، چیز دیگری هستند و هر جا که آشکارند و مورد انتقاد قرار میگیرند چهره دیگری از خود نشان میدهند، با این پیش درآمد باید گفت در فضای مجازی به افراد آزادی عمل بیشتری تعلق گرفته و از عکس تا نام و هویت خود را میتوانند پنهان کنند.
شیرازی تاکید کرد: در واقع افراد در این فضا آن چیزی که هستند، نیستند و آن چه دوست دارند، باشند هستند.
انتهای پیام/
منبع : dana.ir