خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 12121
۱۴۰۰/۰۷/۲۱ - ۲۲:۱۷
درصورتی‌که یک تصمیم فوری و اقدامی جهادی نشود؛

سرانجامی شوم در انتظار چاه نیمه‌های سیستان

سرانجامی شوم در انتظار چاه نیمه‌های سیستان
چهار چاه نیمه سیستان در وضعیت بحرانی قرار دارند و اگر آب همه آن‌ها که مجموعش به 370 میلیون مترمکعب می‌رسد، با یکدیگر تجمیع نشود سرانجامی شوم در انتظار آن‌ها خواهد بود.

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، بابت خشک شدن تالاب بین‌المللی هامون و حق آبه‌ای که از هیرمند داده نشد، یگانه منبع آبی منطقه سیستان یعنی همان چهار چاه‌نیمه با چالش جدی کم آبی همراه هستند، به گونه ای که چاه نیمه‌های یک و سه که تأمین‌کننده آب آشامیدنی روستاهای منطقه سیستان و شهر زاهدان هستند با کاهش شدید آب مواجه شده اند.
یکی از اعضای کمیته آب استان که خواست نامش فاش نشود، به خبرنگار اس.بی پرس گفت: چهار چاه نیمه الان مجموعاً 370 میلیون مترمکعب آب دارند که البته این مقدار پخش است و تجمیع نشده است.

وی در ادامه به میزان ذخیره آب در هر یک از این چاه نیمه ها اشاره کرد و افزود: چاه نیمه چهار 130 میلیون مترمکعب، چاه نیمه سه 155 میلیون مترمکعب و چاه نیمه‌های یک و دو 66 میلیون مترمکعب آب دارند.

بر اساس گفته های این کارشناس، با پایین آمدن آب چاه نیمه ها، طعم و بوی آب شربی که از آن‌ها تأمین می شود، تغییر می کند.

 

لزوم تجمیع آب چاه نیمه ها

باید با اتخاذ تصمیمات لازم این مشکل هر چه سریع‌تر حل شود تا در آینده با تنش آبی مواجه نشویم ادامه داد: در این خصوص باید کار لایروبی چاه نیمه‌ها انجام شود و آب از چاه نیمه چهار به چاه نیمه سه و از چاه نیمه ۲ به چاه نیمه یک پمپاژ تا این مشکل فعلاً رفع شود.

به گفته دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس، برای لایروبی و پمپاژ آب به ۶ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

 

 

تاکید رئیس جمهور بر تجمیع آب چاه نیمه ها

رئیس جمهور در سفر به استان نیز یکی از راهکارهای حل مشکل آب منطقه سیستان را چاه نیمه‌ها عنوان کرد و گفت: راه‌حل بسیار کوتاه‌مدت هم وجود دارد و آن اینکه ما از ظرفیت چاه نیمه‌ها استفاده کنیم سریعاً آقای استاندار، آقای فرماندار، مسوولان آب در منطقه نسبت به حفظ آبی که در چاه نیمه‌ها موجود است اقدام کنند.

آیت الله سید ابراهیم رئیسی ادامه داد: مسوولان این آب چاه نیمه‌ها را به مخازن منتقل کنند و این انتقال برای مدت قابل توجهی مشکلات مردم را حل می‌کند.

به گفته کارشناسان ۶۰ میلیون مترمکعب حق آبه هامون از چاه نیمه ها که همه ساله در سه مرحله رها سازی می شود شاید در کوتاه مدت بخش کوچکی از مشکل هامون را برطرف کند اما این طرح نیز هدر دادن آب چاه نیمه هاست زیرا با توجه به خشکی چند ساله بستر هامون و بادهای شدید ۱۲۰ روزه، آب رها شده از چاه نیمه ها را در اندک زمانی تبخیر یا جذب زمین می کند و تاثیر چندانی بر رفع مشکل خشکسالی ندارد.

 

 

چاه نیمه چیست؟

گودی‌های طبیعی در منطقه سیستان وجود دارد که وقتی رودخانه هیرمند پر آب می‌شود آب را از رودخانه به وسیله کانال‌ها منحرف کرده و وارد این گودی‌ها می‌کنند تا پرشود هم‌اینک چهار چاه نیمه در این منطقه وجود دارد این چاه نیمه‌ها ظرفیت بالایی دارند و ساخته شده اند تا در زمان پر آبی رودخانه هیرمند یا وقوع سیلاب‌ها قبل از این‌که وارد هامون‌ها شوند آب به سمت این گودی‌ها منحرف شود.


 

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha