خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 12198
۱۴۰۰/۰۷/۲۵ - ۰۸:۳۶

سوزن‌دوزی صنعتی اصیل در سیستان و بلوچستان (ویدئو)

سوزن‌دوزی  صنعتی اصیل در سیستان و بلوچستان (ویدئو)
سوزن‌دوزی، صنعتی اصیل با قدمتی ۷ هزارساله در سیستان و بلوچستان ماست که با معیشت، نان و سفره زنان این دیار گره‌خورده است.

به گزارش اس.بی پرس، سوزن‌دوزی هنری است با قدمت و سابقه‌ای به بلندای تاریخ که به آن بلوچی دوزی‌ هم می‌گویند. این هنر در تار و پود زندگی عشیره‌ای منطقه، ریشه دوانیده و باذوق و خلاقیت زنان در آیینه‌ی نقوش و طرح‌‌های زیبا، جاودانه شده است.

طرح و نقوشی زیبا و برگرفته از طبیعت که روی پارچه‌های رنگارنگ به شکلی خاص کارشده و چشم هر بیننده‌ای را به سمت خود می‌کشد.

سوزن‌دوزی هنری اصیل و قدیمی است که زنان بلوچ از دیرباز آن را سینه‌به‌سینه حفظ کردند و اکنون برخی از این زنان غیور از طریق این هنر زیبا و چشم‌نواز امرارمعاش می‌کنند.

در حال حاضر قریب به ۳۵ هزار هنرمند در سطح استان سیستان و بلوچستان شناسایی‌شده که گروهی و بعضی هم به‌صورت انفرادی به این کار مشغول هستند و در سراسر بازار از کار دست بانوان باسلیقه این استان به فروش می‌رسد.

سوزن‌دوزی در تار و پود زندگی مردم سیستان و بلوچستان ریشه دوانده و این افراد در حال حاضر چشم به حمایت مسئولان دارند.

 

 

سیستان و بلوچستان مهد سوزن‌دوزی کشور

سوزن‌دوزی را می‌توان عصاره‌ی درد دل‌های زنان بلوچ و بازتاب خاطرات تلخ و شیرین قومی در طول تاریخ برشمرد. سوزن‌دوزی هنری است با قدمت و سابقه‌ای به بلندای تاریخ که به آن بلوچی دوزی‌ هم می‌گویند.

این هنر در تار و پود زندگی عشیره‌ای منطقه، ریشه دوانیده و باذوق و خلاقیت زنان در آیینه‌ی نقوش و طرح‌‌های زیبا، جاودانه شده است.

به گزارش اس.بی پرس، جلال زایی مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه این هنر در شهرستان ایرانشهر قدمت 3 هزارساله دارد، می‌گوید: غنای سوزن‌دوزی در شهرستان ایرانشهر، این شهرستان را به کانون ملی این هنر تبدیل کرده است.

کارشناسان صنایع‌دستی می‌گویند: ثبت ملی ایرانشهر به‌عنوان شهر سوزن‌دوزی کشور، نشان‌دهنده اهمیت و ارزش این هنر در بین زنان بلوچ است.

تقاضای این هنر در بازارهای داخل و خارج را می‌توان بهترین میزان و معیار برای توجه بیشتر مسئولان به این هنر اصیل و ماندگار دانست.

بانوان سیستانی و بلوچستانی می‌توانند با سرمایه‌ای اندک این هنر را خلق کنند و کمک‌خرج خانواده خودشان شوند.

 

 

این هنر علاوه بر عرضه در داخل کشور به کشورهای همسایه ازجمله امارات عربی، پاکستان و ترکیه و نیز به کشورهای اروپایی ازجمله اتریش و سوئد صادر می‌شود.

اکنون این هنر در شمال سیستان و بلوچستان هم رواج دارد و ازجمله تفاوت‌های سوزن‌دوزی این دو منطقه باید به رنگ‌های تیره‌تر و نقوش ریز و برتر مناطق جنوبی استان در مقابل رنگ‌های روشن با نقوش ساده‌‌تر در سوزن‌دوزی‌های مناطق شمال استان اشاره کرد.

 

 


download

منبع : iribnews.ir

نظرات شما

capcha