خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 12225
۱۴۰۰/۰۷/۲۵ - ۲۰:۵۸
وعده 100 حلقه چاه دیگر سنگ بزرگ برداشتن نیست؟

آب چاه‌های ژرف الآن که وضعیت چاه نیمه‌ها بحرانی است، باید به دست مردم برسد (ویدئو)

آب چاه‌های ژرف الآن که وضعیت چاه نیمه‌ها بحرانی است، باید به دست مردم برسد (ویدئو)
آب چاه‌های ژرف که از ابتدا قرار بود به مصارف کشاورزی و شرب برسد، حالا که شرایط چاه نیمه‌های سیستان بحرانی است، حالا که مزه آب شرب تغییر کرده، حالا که کشاورزان امیدی به کشت ندارند و حالا که عزم جدی برای گرفتن حق آبه نیست و آن را منت‌کشی از افغان‌ها می‌پندارند، حالا باید به دست مردم برسد.

به گزارش اس.بی پرس، هیئت دولت، مردادماه ۹۶ اعتبار ۲۵ میلیارد تومانی برای حفر نخستین چاه آب ژرف کشور در زابل آن‌هم به‌صورت مطالعاتی مصوب کرد و درنهایت این پروژه که به‌صورت مشترک توسط وزارت نیرو و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری دنبال می‌شد، اسفندماه ۹۶ با انتخاب شرکت «پدکس» زیرمجموعه بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی به‌عنوان پیمانکار آغاز شد و در ادامه این چاه اواسط سال ۹۷ در عمق بیش از دو هزار متری زمین به آب رسید و موضوع رسانه‌ای شد.

پس از انتشار این خبر امیدها در دل مردم سیستان و بلوچستان به‌ویژه مردم پنج شهرستان سیستان که در بیش از 20 سال اخیر با بحران جدی درزمینهٔ خشک‌سالی و وقوع طوفان و ریز گرد دست‌وپنجه نرم می‌کردند، زنده شد؛ اما عدم انتشار جزئیات موجب نگرانی مردم شد. این نگرانی با گذشته چند سال از حفر چاه اول و دوم و خشک شدن هامون و مطالبه نکردن حق آبه از افغانستان بیشتر و بیشتر شد.

بااین‌حال، دهمرده نماینده زابل در مجلس شورای اسلامی از حفر 100 حلقه چاه ژرف دیگر در منطقه با هدف بهره‌مندی از آب‌های زیرزمینی خبر داد؛ این در حالی است که هنوز آبی به‌عنوان آب شرب از این چاه‌ها در اختیار عامه مردم قرار نگرفته است.

به گفته دهمرده، در برآورد اولیه برای آب‌های ژرف، برداشت ۲ هزار میلیارد آب است که با حفر 100 چاه دیگر، این پروژه تکمیل می‌شود.

اینکه وابستگی به رودخانه هامون خطا است و نباید زیر بار منت افغان‌ها باشیم، حرف درستی است که این نماینده زده، اما طبق معاهده‌ای که سال‌ها پیش امضاشده، حق ایران است که حق آبه خود را بگیرد و اگر در این چند دهه موفق به این کار نشده‌ایم از عدم‌کفایت مسئولین ذی‌ربط و بی‌اهمیت شمردن آن بوده.

اینکه حفر این 100 حلقه چاه تا کی زمان می‌برد و آیا برداشت 2 هزار میلیارد لیتری از آن محقق می‌شود، باسابقه عملیات و راه‌اندازی پروژه‌های نیمه‌تمام در استان سیستان و بلوچستان، از الآن آینده معلومی دارد و اینکه آب نقدی حق آبه را به امید نسیه آب چاه ژرف قربانی کنیم، کار ناصوابی است.

 

امید وزیر نیروی دولت سیزدهم به بازدهی پروژه چاه‌های ژرف

شهریور 1400 علی محرابیان، وزیر نیرو در سفری به سیستان و بلوچستان که همراه رئیس‌جمهور بود از پروژه چاه ژرف در سیستان بازدید کرد.

 

 

 

وزیر جدید نیرو با این توضیح که منابع تأمین آب باید متنوع شوند گفت: علاوه بر تأمین آب از دریا که باید در دستور کار قرار داشته باشد، می‌توانیم از منابع «آب ژرف» استفاده کنیم که در شرق ایران در عمق دو تا سه هزار متری زمین می‌توان از آن استفاده کرد.

علی‌اکبر محرابیان در این رابطه گفته است: تاکنون دو چاه ژرف در کشور به آب‌رسیده است، ای‌سی آب حدود ۱۲ هزار بوده که با تصفیه ساده می‌توان از آب استفاده کرد و نرخ تمام‌شده آب نسبت به خطوط انتقال در برخی موارد، بسیار کمتر است.

 

 

درج واژه آب ژرف در قانون برای اولین بار در تاریخ

کارشناسان در کشورهای مختلف برای آب ژرف نامیده تعریف‌های مختلفی ارائه دادند که تفاوت‌های جزئی بین آن‌ها وجود دارد؛ حدوداً به آب‌هایی که در عمق ۱۲۰۰ تا ۲۱۰۰ متر زمین وجود دارند آب ژرف می‌گویند و روی منابع آبی که در عمق بیشتری از زمین وجود دارد هم اسم «آب فرا ژرف» گذاشته‌شده است.

ردیف بودجه برای احداث این چاه آب ژرف برای سیستان و بلوچستان گرفته‌شده است و در حقیقت اولین باری است که در تاریخ ایران واژه‌ای به نام آب ژرف در قانون وضع‌شده است که پیش‌ازاین کلمه‌ای دراین‌باره در قوانین و دیگر اسناد بالادستی وجود نداشته است.

 

آب ژرف کی به دست مردم خواهد رسید؟

پیش‌ازاین گفته شد: نتایج حاصل از آزمایش‌های نمونه‌‌برداری صورت گرفته از عمق 2191 متر این چاه نشان داد آب از نوع شور است و کیفیت آن مناسب مصارف شرب، صنعت و کشاورزی مناسب نیست و EC آب هم رقم بسیار بالایی در حد 25000 میکرو زیمنس بر سانتی‌متر است.

پس‌ازآن درخواست شد حفاری این چاه تا عمق 3000 متر ادامه پیدا کند که با موافقت وزارت نیرو محقق شد و در این عمق نیز EC و درجه حرارت بسیار بالا مشاهده شد؛ بااین‌حال قرار شد خردادماه 1400 از نتایج مطلوب چاه ژرف رونمایی شود، اما همچنان از این نتایج مطلوب خبری نیست.

با توجه به اظهارات نمایندگان استان، وعده داده‌شده مبنی بر آن است که این آب به مصارف کشاورزی و شرب برسد، با توجه به شرایط چاه نیمه‌ها که بسیار حاد است و با توجه به اینکه اساساً آبی هم برای کشاورزان باقی نمانده که کشاورزی کنند، حالا باید پرسید آب ژرف الآن به داد مردم سیستان نرسد که می‌خواهد برسد؟

 

 انتهای پیام/

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha