اعلانجنگ آبی ترکیه علیه ایران/ تلخی بیپایان سد کجکی برای سیستان با سد ایلیسو برای خوزستان تکرار میشود

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، اردوغان اخیراً با افتتاح سد ۲ میلیارد دلاری ایلیسو در استان ماردین در جنوب شرقی ترکیه بار دیگر حجم آب دجله را کم کرده و به مشکلات زیستمحیطی ایران، عراق و سوریه افزوده است.
رئیسجمهور ترکیه روز شنبه (15 آبان) سرانجام سد بحثبرانگیز «ایلیسو» را بر روی رود دجله افتتاح کرد. سد «ایلیسو» بر روی رود دجله در استان «ماردین» در جنوب شرق ترکیه ساختهشده است.
اردوغان در مراسم افتتاحیه این سد گفته است: ساخت این سد بهترین پاسخ به دشمنان قسمخورده ترکیه و دشمنان کشور و ملت ما است. او گفت که این سد بزرگترین سد بر روی رودخانه دجله و چهارمین نیروگاه برق آبی ترکیه است. این سد بزرگ پس از سد آتاتورک ترکیه، دومین سد بزرگ کشور و ازنظر حجم پرکننده در بین انواع سدهای بتنی، بزرگترین سد جهان است.
سد «ایلیسو» گنجایش 43 میلیارد مترمکعب آب را دارد و پس از سد آتاتُرک، دومین سد بزرگ ترکیه محسوب میشود. رودخانههای دجله و فرات از ترکیه سرچشمه میگیرند و این سد یکی از 22 سد و مخزنی است که ترکیه قصد دارد تحت پروژه «گاپ» روی رودخانههای دجله و فرات بسازد.
احداث این سد میتواند برای ایران و سایر کشورهای منطقه تهدیدی جدی درزمینهٔ کمآبی، از بین رفتن تنوع زیستی و بحران ریزگردها باشد و همچنین از رونق افتادن کشاورزی و به دنبال آن مشکلات اقتصادی را نیز در پی داشته باشد، همانطور که افتتاح سد کجکی در افغانستان چنین مشکلاتی را برای منطقه سیستان ایران به وجود آورد.
توفان های شنی، ریزگردها، مهاجرت، بیآبی، بیکاری، مرگ دامها و معضلات اجتماعی، اقتصادی و امنیتی ازجمله تلخیهای بیپایان احداث سد کجکی بود که حالا سد «ایلیسو» برای دیگر مناطق ایران بهخصوص خوزستان به ارمغان خواهد آورد.
با توجه به قرار گرفتن این سد در جنوب شرق ترکیه و احداث آن بر روی رود دجله که به خاک عراق سرازیر میشود, این سد محیطزیست کشور ایران را نیز به خود وابسته کرده و برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است.
دجله مستقیماً از ترکیه وارد عراق میشود و عراق را آبیاری میکند و سرانجام به تالاب هورالعظیم میرسد. با احداث این سد از ورود 56 درصد منابع آب دجله به ایران و عراق جلوگیری میشود که درنتیجه باید منتظر مرگ قریبالوقوع تالاب هورالعظیم و یک فاجعه بزرگ زیستمحیطی در ایران بود.
بر اساس آمارها درمجموع بیش از 12 گونه ماهی در تالاب هورالعظیم زیست میکنند همچنین گیاهان کفزی کمیابی نیز در این تالاب وجود دارند که در صورت خشک شدن تالاب، همه آنها از بین خواهند رفت.
با احداث این سد حقآبه رود دجله توسط دولت ترکیه نادیده گرفته خواهد شد و خشک شدن تالابهای مرکزی عراق و سوریه، تبدیل تالاب هورالعظیم به بزرگترین کانون بحرانی ریزگرد در منطقه، درگیری 25 استان غربی و مرکزی کشورمان با معضل ریزگردها و افزایش چشمگیر این مسئله نمونهای از اثرات حذف حقآبه دجله توسط ترکیه خواهد بود.
همچنین نابودی بیش از 6 و نیم میلیون هکتار از اراضی کشاورزی عراق و سوریه، ایجاد کانونهای فرسایش بادی و تولید گردوخاک، خشکی عراق و گردوغبار برخاسته از این کشور بر روی ایران از دیگر آسیبهای جبرانناپذیر اقدام دولت ترکیه با احداث سد ایلیسو خواهد بود.
درگذشته نیز ساخت سد آتاتورک در ترکیه سبب خشک شدن بخشی از تالاب هورالعظیم که در ترکیه قرار دارد شده بود و ریزگردهای ناشی از آن ایران را درگیر بحران ریزگردها کرده بود.
انتهای پیام/
منبع : sbpress.ir