خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 13207
۱۴۰۰/۰۹/۱۲ - ۱۳:۲۵
لزوم تدبیر و برنامه‌ریزی تأمین آب شرب شمال استان مستقل از آورد رودخانه هیرمند

دل‌خوشی به سراب آب‌های ژرف ما را با شرایط بحرانی غیرقابل‌جبران روبرو می‌کند

دل‌خوشی به سراب آب‌های ژرف ما را با شرایط بحرانی غیرقابل‌جبران روبرو می‌کند
عدم تدبیر و گذر زمان گزینه‌های تأمین آب را محدود و هزینه‌ها را بشدت بالا می‌برد و منجر به اجرای طرح‌های غیرقابل‌توجیه خواهد شد. دل‌خوشی به سراب آب‌های ژرف ما را با شرایط بحرانی غیرقابل‌جبران روبرو می‌کند.

اس.بی پرس ـ مهندس حبیب اعلائی: اتکای نیاز آبی شمال استان به آورد رودخانه هیرمند که تحت کنترل کشور افغانستان است پاشنه آشیل استان است. ایجاد تنوع در تأمین آب شمال استان می‌تواند آسیب‌پذیری از عدم آورد رودخانه هیرمند را به حداقل برساند و در چانه‌زنی‌ها با کشور همسایه به‌عنوان نقطه قابل‌اتکا است.

خشک‌سالی‌های سنوات اخیر و عدم رعایت توافق‌نامه حق آبه هیرمند توسط افغانستان می‌تواند به‌عنوان فرصتی برای رفع اتکا به آورد هیرمند در تأمین آب شرب شمال استان منتهی شود.
عدم تدبیر و گذر زمان گزینه‌های تأمین آب را محدود و هزینه‌ها را بشدت بالا می‌برد و منجر به اجرای طرح‌های غیرقابل‌توجیه خواهد شد.

دل‌خوشی به سراب آب‌های ژرف ما را با شرایط بحرانی غیرقابل‌جبران روبرو می‌کند. تمرکز بر جابجایی آب چاه نیمه‌ها به‌عنوان آخرین منابع تأمین آب شرب شمال استان زنگ خطر را به صدا درآورده است. چند طرح برای تأمین آب شرب شمال استان با دیدگاه کوتاه‌مدت و بلندمدت می‌توان تعریف کرد:

طرح‌های کوتاه‌مدت:
۱. تأمین آب شهر زاهدان از منابع آب زیرزمینی جنوب استان با اجرا خطوط انتقال آب از تالاب
۲. ظرفیت سنجی منابع آب زیرزمینی در محدوده دشتک جهت بهره‌برداری از این منابع جهت تأمین آب شرب سیستان با استفاده از خط انتقال آب زابل به زاهدان به‌صورت معکوس
۳. ظرفیت سنجی منابع آب زیرزمینی محدود بندان و در صورت وجود ظرفیت حفر چاه و خط انتقال برای تأمین آب شرب سیستان

طرح‌های میان‌مدت و بلندمدت:
۱. در تأمین آب شرب استان ساحلی سیستان و بلوچستان هیچ طرحی پایدارتر و منطقی‌تر از استفاده منابع دریا و احداث آب‌شیرین‌کن در ساحل نخواهد بود.
تأمین آب شرب پایدار جزو ضروریاتی است که بزرگ‌ترین توجیه تأمین منابع مالی طرح انتقال آب از دریای عمان است؛ اما می‌توان از صنایع آب بر معادن مس و طلا که در شمال استان واقع‌شده در تأمین منابع مالی بهره برد.
۲. تمرکز بر بهره حداکثری و مهار و جلوگیری از هدر رفتن منابع آب حاصل از باران‌های موسمی جنوب استان ضروری است. با احداث سد و تزریق و تقویت منابع زیرزمینی با طرح‌های آبخوان‌داری زمینه تأمین آب استان در بخش آب مختلف مهیا می‌گردد.

با توجه به شرایط بحرانی تأمین آب شرب استان پیشنهاد می‌گردد یک طرح با برنامه زمان‌بندی روزانه و ماهیانه تدوین و اجرا گردد. در غیر این صورت گذر زمان شرایط را بشدت بحرانی خواهد کرد.
 

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha