تأثیر قابلتوجه بارشهای اخیر بر وضعیت تالابها/ حل مشکل تالابهای مرزی نیازمند دیپلماسی آب

به گزارش اس.بی پرس، مجتبی ذوالجودی در نشست برخط روز جهانی تالابها که در سازمان حفاظت محیطزیست برگزار شد، با اشاره به تاریخچه روز جهانی تالابها خاطرنشان کرد: هر سال روز دوم فوریه که به نام روز جهانی تالابها نامگذاری شده، بزرگ داشته میشود و هدف آن افزایش آگاهی درباره تالابهاست. انعقاد کنوانسیون تالابها در سال ۱۹۷۱ در شهر رامسر که با حضور ۱۸ کشور برگزار شد، سبب شد تا این روز به این نام شناخته شود. در پی این رویداد در سال ۱۹۷۲ نشست بینالمللی زیستمحیطی تالابها برگزار شد.
وی ادامه داد: این روز فرصتی برای افزایش آگاهی عمومی، فردی، محلی، ملی و منطقهای و حتی بینالمللی درباره تالابهاست. اهداف روز جهانی تالابها حفاظت، احیا و مدیریت خردمندانه تالابهاست. مراسم این روز نیز پنجشنبه (۱۴ بهمن) در کنار تالاب بینالمللی بختگان برگزار خواهد شد.
سرپرست معاونت محیطزیست دریایی و تالابها سازمان محیطزیست با اشاره به مسئله تالاب هامون گفت: حل این مشکل نیازمند دیپلماسی آب است. سد کمال خان که برای مدیریت آب کشور افغانستان احداثشده، چالشهای زیادی برای ورود سیلاب به هیرمند و هامون ایجاد کرده است. متأسفانه مسائل داخل افغانستان باعث ایجاد مشکل برای دیپلماسی آب شده است. وزارت نیرو و وزارت امور خارجه پیگیر این موضوع هستند و مقامات افغانستان نیز باید در نهایت قانع شوند. مراجع بینالمللی نیز برای حل این مشکل به ما کمک میکنند.
وی درباره تأثیر بارشها بر وضعیت تالابهای کشور اضافه کرد: حوضه آبخیز، بشدت تحت تأثیر شرایط جوی و بارشها قرار دارد. بارشهای اخیر نیز تأثیرات مثبت زیادی روی شرایط تالابهای ما داشتهاند. این تأثیرات به میزانی بوده که مشکل تالابی مانند جازموریان حل شده است. نگاه ما به این بارشها مثبت است و با توجه به پیشبینی هواشناسی که طبق آن تا آخر زمستان وضعیت بارش نرمال و فراتر از نرمال خواهد بود، تغذیه آبی به حل قسمتی از مشکلات خشکسالی که از سالهای قبل هم وجود داشته کمک خواهد کرد.
ذوالجودی در پایان با اشاره به موضوع تالاب هورالعظیم اظهار کرد: مسئله این تالاب هم داخلی و هم خارجی است. وزارت نیرو از داخل در حد بضاعت حقآبه آن را تأمین میکند. از خارج کشور ترکیه با سد ایلیسو که روی دجله تأسیس شده، جلوی ۵۶ درصد آب را گرفته که خطری برای این منطقه به شمار میرود. امیدواریم با دیپلماسی آب این مشکل رفع شود. تأثیر اجرای پروژه «گاپ» روی بینالنهرین و ایران خیلی زیاد است.
انتهای پیام/
منبع : isna.ir