پرواز ققنوس مرگ در جادههای دو طرفه خاش

به گزارش اس.بی پرس، در لحظات مختلف شبانه روز شاهد انتشار و دریافت خبرهای ناگوار وقوع سوانح رانندگی در جادههای دوطرفه خاش و فوت و جرح سرنشینان خودروها و داغدار شدن خانوادههای هم وطن ایرانی و اتباع خارجی هستیم.
نبود بزرگراه و اتوبان، وجود جادههای ۲ طرفه و ناایمن، رعایت نکردن مقررات راهنمایی و رانندگی و قاچاق انسان و سوخت زمینه را برای وقوع حوادث مختلف رانندگی در راههای سیستان و بلوچستان فراهم کرده و مردم این دیار هر هفته شاهد جان باختن تعدادی از هموطنان و یا اتباع بیگانه هستند.
گستردگی و پراکندگی استان پهناور سیستان و بلوچستان، طولانی بودن فاصله بین شهرها و روستاها، نبود جادههای ۲ بانده و بزرگراه و رفتوآمد و ترافیک بالای برخی جادههای این استان حوادث ناگواری را رقم میزند که جبران ناپذیر است.
سرعت زیاد خودروهای حامل قاچاق نه تنها جان راننده و سرنشینان این خودروها بلکه سایر خودروهای عبوری در جادههای ۲ طرفه سیستان و بلوچستان در شمال و جنوب این استان را به مخاطره میاندازد.
تردد اکثر خودروهای سبک و سنگین به مقصد زاهدان و چابهار و مرز سراوان و استانهای داخلی کشور از محورهای خاش انجام میشود، بر همین اساس جادههای دو طرفه خاش با حجم بالایی از تردد خودروها مواجه بوده و علاوه بر آن خودروهای حامل قاچاق سوخت و انسان و حتی تریلی های ترانزیت بار افغانستان از مبدا چابهار به مقصد مرز میلک سیستان این محورها را ناایمن ساخته است.
شماری از شهروندان خاش بر ضرورت و اهمیت ایجاد جادههای دو بانده در این شهرستان تاکید و خواهان تسریع در تامین اعتبار و عملیاتی شدن پروژههای حوزه راه در خاش شدند.
محمد قلندرزهی یکی از شهروندان بیان کرد: هر لحظه در مسیرهای خاش به زاهدان و خاش به ایرانشهر و خاش به سراوان سوانح ناگوار رانندگی اتفاق میافتد که خسارتهای فراوان فوتی و جرحی به همراه دارد.
وی افزود: خاش از شهرهای قدیمی سیستان و بلوچستان بوده و در شاهراه محور توسعه شرق کشور واقعشده، بنابراین میطلبد که جادههای این منطقه دوبانده شوند.
این شهروند خاشی ادامه داد: وقتی از سیستان و بلوچستان به مقصد استانهای داخلی کشور سفر کنیم جادهها دوباندهاند و مسافرت ها با ایمنی و بدون دغدغه و همراه با آرامش انجام میشود.
وی اظهار داشت: در حوزه خاش به ایرانشهر و مقداری نیز از زاهدان به خاش مسافتهای کوتاهی بزرگراه و جاده دوبانده وجود دارد که در این مسافتهای کوتاه حادثهای اتفاق نمیافتد اما در جادههای دو طرفه نقاط حادثهخیز سبب وقوع سوانح ناگوار رانندگی میشود.
مهدی شهنوازی شهروند دیگر خاشی نیز گفت: در جادههای خاش شاهد نسلکشی و از بین رفتن خانوادهها هستیم، زیرا با وقوع یک سانحه مشاهده میشود، پنج تا ده نفر از اعضای یک خانواده فوت کرده اند و گاهاً نیز نخبگان جامعه در این محورها از بین رفته اند.
رضا کریمی از شهروندان دیگر خاشی نیز بیان کرد: تردد خودروهای حامل قاچاق سوخت و انسان و تریلی های ترانزیت افغان جادههای این شهرستان را ناایمن کرده و خودروهای بیکیفیت و جادههای دوطرفه در کنار بی دقتیها و سرعتهای غیرمجاز و رعایت نکردن قوانین راهنمایی و رانندگی از دیگر عوامل وقوع سوانح ناگوار در جادههای خاش هستند.
وی ادامه داد: ماموران انتظامی با خودروهای حامل سوخت برخورد نمیکنند، اما متاسفانه این خودروهای شوتی عادت کرده اند که با سرعت بالا تردد کنند و بدتر از همه اینکه مجهز به سیستم دودزا بوده و با پوشش سنگین دود سبب کور و تاریک شدن دید رانندگان شده و در جادههای دو طرفه تصادفهای شاخبهشاخ خودروها بر اثر همین کارهای خلاف و غیراخلاقی و غیرانسانی اتفاق میافتد.
علی کردی از شهروندان دیگر خاشی نیز اظهار داشت: جاده غیراستاندارد و کم عرض «زاهدان به خاش» یکی از خطرناکترین جادههای کشور بوده که در بیشتر ماههای سال سوانح ناگوار رانندگی در این محور رخ میدهد و مردم سیستان و بلوچستان از آن به عنوان جاده مرگ یاد میکنند.
وی افزود: به گواه آمار پلیس و فوریت های پزشکی و هلال احمر سالانه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ کشته و صدها مجروح در جادههای مرگ خاش گزارش میشود.
این شهروند اظهار داشت: ساخت جاده دوبانده، بزرگراه و محورهای چهارخطه و جلوگیری از تردد قاچاقچیان سوخت و انسان در جادهها، از مهمترین درخواستها و مطالبات مردم خاش است.
امام جمعه مسجد جامع الخلیل اهل سنت شهرستان خاش گفت: در جهت تسهیل در عبور و مرور و کاهش دغدغههای مردم باید پروژه دوبانده کردن جاده و محور ترانزیتی خاش به زاهدان اولویت مهم دولت باشد.
مولوی محمد عثمان قلندرزهی افزود: در ساعات مختلف شبانه روز دهها انسان در جاده مرگ خاش به زاهدان که شاهراه محور توسعه شرق ایران بوده از بین میروند و خسارتهای فراوان جانی و مالی به مردم وارد می شود.
وی اظهار داشت: تمام حجم و بار ترافیکی محورهای ارتباطی سیستان و بلوچستان روی همین محور است و هر لحظه گزارش داریم که خانوادهها به لحاظ وقوع سوانح جادهای داغدار میشوند.
وی ادامه داد: مصوب کردن، تامین اعتبار، کلنگ زنی و شروع عملیات ساخت باند دوم محور خاش به زاهدان از درخواستهای مهم مردم بوده که امیدواریم با تلاشها و پیگیریهای استاندار سیستان و بلوچستان، مجمع نمایندگان استان، فرمانداران و مسئولان محلی و استانی این خواسته مردم محقق شود.
مولوی قلندرزهی بیان کرد: هماینک از مسیرهای مختلف از جمله چابهار، سرباز، دشتیاری، راسک، نوبندیان، نیکشهر، کنارک، دلگان، بزمان، جلگه، ایرانشهر، حوزه سیستان، سراوان، سیب و سوران، مهرستان و غیره مردم برای درمان بیماران و انجام کارهای تجاری و دید و بازدید و غیره از مسیر خاش عبور میکنند و مقصد اصلی آنها نیز زاهدان است، بنابراین این محور بسیار پرتردد و شلوغ بوده و حتی در مواقع اوج سفر هم وطنان به شهرهای سیستان و بلوچستان جوابگوی حضور همزمان چندین هزار خودروی عبوری نیست.
امام جمعه مسجد جامع الخلیل اهل سنت خاش افزود: محورهای خاش به سمت ایرانشهر و سراوان و گوهرکوه به بزمان و خاش به مرز روتک و غیره نیز باید دوبانده و یا باکیفیت بهتری ایجاد شوند.
جلال هاشم زهی رئیس جمعیت هلال احمر خاش با اشاره به اینکه در خاش و حوزه تفتان دو پایگاه امداد جادهای این جمعیت فعال هستند گفت: هر لحظه از شبانه روز سوانح جادهای در محورهای فرعی و اصلی و بهویژه جاده ترانزیتی خاش به زاهدان خاش به ایرانشهر و خاش به سراوان به وقوع میپیوندد.
وی اظهار داشت: در این محورهای دو طرفه، حوادث و سوانح ناگوار رانندگی رخ میدهد که ضرورت دارد برای دوبانده کردن و یا رفع نواقص حادثهخیز این محور تدبیر شود.
هاشمزهی افزود: هر روز و هر لحظه ماموریت های زیادی از سوی همکاران ما و اورژانس در مسیرهای ارتباطی خاش برای خدماتدهی به آسیب دیدگان در سوانح جادهای انجام میشود.
وی گفت: اگر جادههای خاش دو بانده میبودند، قطعا زحمتها و ماموریت های همکاران ما و خسارتهای وارده به مردم کمتر می شد.
صادق ریگی مدیر راهداری و حملونقل جادهای خاش گفت: سالانه دهها مورد سانحه رانندگی در محورهای خاش به زاهدان و ایرانشهر و سراوان رخ میدهد که خسارتهای فراوان جانی و مالی برای مردم به همراه دارد.
وی اظهار داشت: گر چه بسیاری از جادههای خاش دوطرفه اند، اما بسیاری از سوانح رانندگی بر اثر بیدقتیها و عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی اتفاق میافتد.
ریگی ادامه داد: هماینک در برخی محورها مانند محور خاش به ایرانشهر و خاش به زاهدان شاهد وجود بزرگراه و جادههای دوبانده هستیم و اقدامات خوبی برای اجرای پروژههای دوبانده و یا تعریض جادهها شروع شده، اما ناکافی است و دولت نیز تصمیم دارد به مطالبات مردمی پاسخ بدهد و اعتباراتی نیز برای اجرای پروژهها اختصاص داده، بنابراین انتظار داریم با حمایتهای ویژه دولت شاهد کلید خوردن پروژهها باشیم.
صاحب گل صالحی فرماندار خاش هم گفت: در برخی از سوانح متاسفانه چهار و پنج نفر از اعضای یک خانواده و یا حدود سی نفر از اتباع خارجی در یک سانحه جان می دهند و نقصان میبینند، بنابراین همه ناراحت و نگران میشویم که مردم ما اینگونه راحت از بین میروند.
وی اظهار داشت: از مطالبات و خواستههای مهم مردم خاش و شهرهای سیستان و بلوچستان دو بانده کردن جادهها بوده که در دولت تلاش می کنیم آرزوهای مردم محقق شوند.
نماینده مردم خاش، میرجاوه، تفتان و بخشهای کورین و نصرتآباد زاهدان سیستان و بلوچستان در مجلس شورای اسلامی گفت: سه قطعه از جاده دوبانده خاش به زاهدان از محدوده تودک تفتان تا جون آباد زاهدان تامین اعتبار شده است.
اسماعیل حسین زهی با گرامیداشت دهه فجر انقلاب اسلامی افزود: این محور هماینک ده هزار میلیارد ریال اعتبار اولیه دارد و انشاءالله با انتخاب پیمانکاران قوی عملیات اجرایی آن آغاز میشود، بنابراین در ایام دهه فجر یک نوید بزرگ برای مردم خوب و نجیب استان است.
وی اظهار داشت: دوبانده کردن محور خاش به زاهدان از مطالبات به حق مردمی بوده، امیدواریم با تلاش های مسوولان در دولت مردمی شاهد توسعه همه جانبه منطقه باشیم.
حسین زهی ادامه داد: فراهم کردن زیرساختها از آرزوهای دیرینه مردم محروم منطقه خاش و شهرهای سیستان و بلوچستان بوده، بنابراین از دولت محترم انتظار داریم به مطالبات به حق مردمی ویژه تر پاسخ بدهند و شاهد دوبانده شدن تمام محورهای مواصلاتی خاش به زاهدان و خاش به میرجاوه و خاش به ایرانشهر و خاش به سراوان و تکمیل پروژه راه خاش به گوهرکوه و بزمان و حوزه جنوب کرمان باشیم.
حسین زهی افزود: در کمیسیون عمران مجلس و با پیگیریهای مستمر و ارتباطگیری با وزیران و با حمایتهای استاندار تلاش می کنیم شاخصهای توسعهای استان را ارتقاء دهیم و انشاءالله با همت مسئولان در دولت مردمی تحقق این امر نیز دور نیست.
وی گفت: استان سیستان و بلوچستان از لحاظ جادهای وضعیت مطلوبی ندارد و این موضوع به نحوی بوده که تنها ده درصد بزرگراه دارد، اما در حال حاضر اقدامات مناسبی در دستور کار قرار گرفته است.
نماینده مردم خاش، تفتان، میرجاوه، بخشهای نصرتآباد و کورین در مجلس افزود: با تلاش های انجام شده دو بانده شدن جاده خاش به زاهدان در دست اقدام بوده و در واقع عملیات اجرایی آن در سال جاری شروع شده و ۴۲ کیلومتر طول دارد و همچنین پیمانکار آن نیز قرارگاه خاتمالانبیا است.
مدیر کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان گفت: ۱۲ کیلومتر از قطعه یک بزرگراه زاهدان_خاش ۲۴ تیرماه به صورت ویدئو کنفرانسی توسط رئیس جمهوری و وزیر راه و شهرسازی افتتاح شد.
عطاءالله اکبری افزود: برای افتتاح ۱۲ کیلومتر بزرگراه مذکور ۹۶ میلیارد تومان اعتبار هزینه شده است.
وی بیان کرد: بیشترین تصادفات محور خاش _ زاهدان در ۲۵ کیلومتری زاهدان از سمت خاش بدلیل وجود روستاها صورت میگیرد که بهرهبرداری از این ۱۲ کیلومتر در کاهش تصادفات بسیار پر اهمیت خواهد بود.
مدیر کل راه و شهرسازی استان سیستان و بلوچستان بیان کرد: در سالهای اخیر به منظور افزایش ایمنی کاربران جادهای، صیانت از مزیت ترانزیتی سیستان و بلوچستان و همچنین فراهم شدن زمینه جذب سرمایهگذار برای پروژههای اقتصادی استان با اقدامات جهادی اداره کل راه و شهرسازی استان با وجود تحریمهای ظالمانه احداث بزرگراهها و راهها شتاب مضاعفی به خود گرفت بطوری که علاوه بر افتتاح ۷۳ کیلومتر بزرگراه در سال ۹۹ در سال ۱۴۰۰ نیز ۱۲۵ کیلومتر بزرگراه دیگر توسط این اداره کل در دست احداث است.
مدیر کل راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان ترانزیت و تجارت را از محورهای اصلی توسعه این استان عنوان کرد و افزود: به منظور بهبود وضعیت راههای استان در کنار سایر زیرساختهای توسعه علاوه بر ساخت ۱۲۵ کیلومتر بزرگراه موجود احداث ۳۵ کیلومتر بزرگراه دیگر نیز در محورهای زابل_زاهدان و زاهدان_ میرجاوه در سال جاری در اولویت این اداره کل قرار دارد.
اکبری دیماه امسال در حاشیه بازدید از پروژههای راهسازی استان گفت: کل محورهای مواصلاتی تحت پوشش این اداره کل ۷۵۰ کیلومتر است که تاکنون در این مسیرها ۳۴۰ کیلومتر بزرگراه به بهرهبرداری رسیده است.
اکبری افزود: این اداره کل به منظور افزایش ایمنی کاربران جادهای، کاهش تصادفات و همچنین صیانت از مزیت ترانزیتی استان در حال حاضر احداث ۱۱۳ کیلومتر بزرگراه و ۱۰ کیلومتر راه اصلی را در دستور کار ویژه قرار داده است.
وی گفت: با اقدامات و تلاشهای صورت گرفته پیشبینی میشود در صورت تامین اعتبارات موردنیاز تا پایان سال جاری ۵۰ کیلومتر باند دوم در استان آماده افتتاح و بهرهبرداری شود.
قاچاق سوخت و انسان، خوابآلودگی رانندگان ناشی از طولانی بودن مسیرها و مشکلات فنی راه ها مثلث مرگ در جادههای سیستان و بلوچستان را تشکیل میدهند که تاکنون جان دهها بلکه صدها انسان بیگناه را گرفته است.
سیستان و بلوچستان از نظر داشتن راههای مناسب فقیرترین استان کشور به حساب میآید به طوری که تنها ۲۰۷ کیلومتر راه این استان در شمال و جنوب به صورت چهار خطه و بقیه راههای دو طرفه با عرض هفت تا هفت و نیم متر است.
بیش از بیست هزار کیلومتر راه اصلی و فرعی در سیستان و بلوچستان وجود دارد که در نقاط مختلف به دلیل نبود استانداردهای لازم به کانون حوادث رانندگی با تلفات انسانی زیاد تبدیل شده است.
به گفته کارشناسان راه و شهرسازی سیستان و بلوچستان تاکنون بیش از دویست کیلومتر بزرگراه استاندارد در قطعههای مختلف در جادههای خاش-ایرانشهر، زاهدان-زابل، زاهدان-بم و در مساحت کمتر در شهرستانهای سراوان و بلوار خلیج فارس زاهدان ایجاد شده است.
نبود محلهای مناسب برای استراحت رانندگان و مسافران با توجه به فاصله زیاد شمالی ترین تا جنوبی ترین نقطه سیستان و بلوچستان و طولانی بودن فاصله شهرها از یکدیگر، سبب بی میلی و نگرانی رانندگان از توقف و استراحت در کنار جادهها و در نتیجه ادامه حرکت در مسیر، آنان را با خوابآلودگی و بروز حادثه روبهرو میکند.
خوابآلودگی یکی از مهمترین عوامل بروز سوانح رانندگی در راههای سیستان و بلوچستان است که در صورت ایجاد مجتمعهای خدمات رفاهی بینراهی جدید برای استراحت رانندگان به طور قطع شاهد کاهش تصادفات ناشی از خوابآلودگی خواهیم بود.
راههای موجود در مسیر کریدور ترانزیتی شرق کشور بهویژه سراوان-خاش و خاش-زاهدان پر ترافیک ترین و پر تصادف ترین راههای سیستان و بلوچستان هستند.
انتهای پیام/
منبع : irna.ir