نبود «آب» وعدهی اشتغالزایی برای 11هزار نفر در سیستان وبلوچستان از طریق معدن را بر باد میدهد

اس.بی پرس_محدثه زابلی: پدیدهی بیکاری یکی از معضلات امروز جامعه است و مسئولان کشور باتوجه به داراییهای موجود برنامههای مختلفی برای رفع این معضل ارائه میدهند.
از آنجا که سیستان و بلوچستان به عنوان جوان ترین استان کشور یاد میشود و با توجه به موقعیت جغرافیایی حساس این استان، برنامه ریزی برای اشتغال جوانان در این استان باهدف جلوگیری از مهاجرت لازم است.
مشاهدات حاکی از آن است که اکثر برنامه ریزی های اشتغالزا در این استان وابسته به آب و کشاورزی بوده است و حالا با توجه به عدم پایبندی افغانها در رهاسازی حقابه ایران و نبود آب لازم برای کشاورزی، توجه بسیاری از سرمایه گذاران به سایر گزینه های موجود در سیستان و بلوچستان از جمله معادن معطوف شده است.
اگر چه ذخایر معدنی در بسیاری از نقاط جهان نقش مهمی در اقتصاد ایفا میکنند اما بررسی اظهار نظرات کارشناسان نشان از آن دارد که سرمایه گذاری در بخش معدن نیز بدون آب میتواند با چالش های جدی مواجه شود.
فعالیت های معدنی کشورها با مشکل کمبود آب مواجه است
محمدرضا بهرامن رییس خانه معدن ایران در نشست بررسی نقش آب در توسعه صنعت معدنکاری با اشاره به اینکه باید به مشکلات در حوزه آب رسیدگی شود تا بتوان دیگر مسائل را حل کرد، گفته است: نباید با انجام اقدامات اشتباه منابع آب را هدر دهیم و تدوین استراتژی معدن بدون توجه به آب امکانپذیر نیست.
وی با اشاره به اقلیم ایران بیان کرد: ۶۰ درصد از مساحت کشور را مناطق بیابانی تشکیل داده است و براساس آمارهای منتشر شده از ذخایر آبی کشور، مساله آب یک تهدید جدی برای تمامی بخشها به ویژه بخش اقتصاد کشور محسوب میشود.
به گفته وی، سرانه مصرف آب ایران در مقایسه با جهان ۲ برابر است و به لحاظ بارندگی ۲۵ درصد از میانگین بارندگی جهان را در اختیار داریم.
رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با اشاره به اینکه سهم مصرف صنعت و معدن در بخش آب تنها ۲ درصد است، اضافه کرد: با توجه به بالا بودن سهم بخش کشاورزی در مصرف آب، باید توجه ویژه به این بخش داشت.
محمدرضا بهرامن میگوید: تمامی کشورهایی که در جهان فعالیت های معدنی دارند، با مشکل کمبود آب مواجه هستند. در برخی استان های کشور به دلیل کمبود آب پروژه های معدنی و صنایع معدنی متوقف شده که باید چاره اندیشی برای حل این موضوع داشته باشیم.
علی اصغر حسنی پاک، استاد زمین شناسی در سلسله نشست های نقش آب در توسعه معدنکاری کشور با بررسی و مشکلات تامین آب مورد نیاز معادن سال95 با بیان اینکه ما در آفرینش معدن و محل آن نقشی نداریم، افزود: بخش زیادی از معادن در جهان در مناطق خشک و کم آب قرار دارد و در ایران هم حدود 80 درصد معادن کشور در مناطق خشک و بیابانی کشور است اما تفاوت بزرگی که میان ایران و جهان وجود دارد، تفاوت در مدیریت آب در ایران و سایر نقاط جهان است.
او ادامه داد: با توجه به اینکه سایر کشورها عملکرد بهتری در این زمینه داشته اند، ما باید از این روش ها الگوبرداری کنیم تا به نتیجه ای مثبت برسیم.
اشتغالزایی برای بیش از ۱۱ هزار نفر در سیستان و بلوچستان از طریق معدن جانجا
امیرعلی طاهرزاده در دهمین کنفرانس مهندسی معدن ایران در دانشگاه سیستان و بلوچستان برگزار شد گفت: اعتقاد داریم در آینده نزدیک این استان به یکی از قطبهای طلا، مس و آنتیموان در کشور تبدیل خواهد شد، چنانچه در حال حاضر معدن “جانجا” در سیستان با ذخیرهای بالغ بر یک میلیارد تن در آیندهای نزدیک، یکی از معادن بزرگ مس و طلای کشور خواهد شد.
مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران گفته است: با شروع به کار معدن یاد شده از سال ۱۴۰۰ تا تکمیل زنجیره فازهای بعدی، جمعا ۱۵۰۰ نفر بهصورت مستقیم و ۱۰ هزار نفر بهصورت غیرمستقیم مشغول بهکار خواهند شد. آنچه مسلم است با فعال شدن این معدن شاهد رشد و شکوفایی آن استان بهویژه در شهرستانهای نیمروز، هامون، زهک، زابل و هیرمند خواهیم بود.
البته پیش از این، معاون معدن شرکت توسعه معادن و فلزات در گفتگو با اس.بی پرس گفته است: معدن جانجا با مشکل عیار بسیار پایین مس و مشکلات نبود آب مواجه است.
با این حال، در راستای برقراری تعامل و ارتباط هدفمند میان صنعت و دانشگاه و با هدفِ بهره مندی از توان علمی و تحقیقاتی دانشگاه زابل برای توسعه همه جانبه و شناسایی راههای افزایش مشارکت در عرصههای گوناگون تخصصی؛ تفاهم نامه همکاری مشترک میان دانشگاه زابل و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) منعقد شد.
امضای تفاهمنامهی دانشگاه زابل با شرکت ایمپاسکو با هدف اشتغالزایی
در نشست انعقاد تفاهم نامه، دکتر افراسیاب رئیس دانشگاه زابل با تاکید بر فرمایش مقام معظم رهبری (مدظله العالی) که از سیستان به عنوان تنگه احد ایران یاد نموده اند، افزود: هم مرزی با افغانستان و پاکستان و برخورداری از تنوعِ گسترده قومیتی، زبانی و فرهنگی، شرایط پیچیده و منحصربه فردی به این منطقه بخشیده است که بسته به نوع نگاه مدیریتی می تواند توامان به عنوان نقطه ضعف یا قوت آن به شمار رود. از آنجا که نام این منطقه همواره با عدم توسعه یافتگی قرین بوده است و با توجه به اینکه هدفگزاریِ محل جغرافیایی استقرار دانشگاهها بر پایه میزان نیاز هر منطقه به "توسعه" استوار می باشد؛ نظام جمهوری اسلامی با تاسیس دانشگاهی در تراز دانشگاههای سطح 2 کشور در سیستان، تلاش نموده تا امکانات وسیعی برای دستیابی به توسعه در این منطقه کم برخوردار فراهم نماید. وی با اشاره به عدم ارتباط کارامد میان صنعت و دانشگاه و فقدانِ گفتمان و ارتباط پیوسته میان نهادهای اجرایی و بدنه نخبگانی جامعه، از آن به عنوان حلقه مفقوده در روند دستیابی به توسعه پایدار در این استان یادکرد و گفت: حصول توسعه، تنها با بهره برداری از مزیت های نسبی و بهره گیری از صنایع "های تک" با ارزش افزوده بالا میسر خواهد بود و انتظار می رود که بهترین برآیندِ این تفاهم نامه، ایجاد فرصت های حداکثری برای اشتغال و درامدزایی مردم این منطقه باشد. رئیس دانشگاه زابل از رایزنی با دفتر گسترش آموزش عالی وزارت علوم جهت کسب مجوز برای تاسیس رشته های مرتبط با معدن در این دانشگاه خبرداد و در پایان سخنان خود گفت: مردم ولی نعمتان ما هستند و هدف غایی از هر تلاش و حرکت دانشگاه زابل، ایجاد تحول و تغییر مثبت و موثر در حیات و معاش مردمانی است که در این منطقه زندگی می کنند واین دانشگاه بر پایه این اعتقاد تاسیس شده که با بسترسازی جهت دستیابی به توسعه، برای رفع محرومیت و متنعم ساختن مردم گام بردارد.
مهندس امیرعلی طاهرزاده مدیر عامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران نیز ضمن تشریح رسالت ها، خط مشی ها و چشم اندازهای این شرکت گفت: توسعه پژوهش های کاربردی به عنوان یکی از اصلی ترین استراتژی های شرکت در بحث تولید محصولات با ارزشِ افزوده بالا مدنظر قرار دارد و از آنجا که توجه به رشد بهره وری و آشنایی با فناوری های روز به عنوان رمز بقای شرکت های فعال در زمینه معدن و صنایع معدنی محسوب می شود؛ هم افزایی و تعامل با دانشگاهها به عنوان پیشرانِ تولید علم و دانش فنی، می تواند کارایی و اثربخشی فعالیت ها در این بخش را ارتقا ببخشد. وی افزود: استان سیستان و بلوچستان به عنوان یکی از اهداف اصلی پروژه های اکتشاف معادن در کشور مورد توجه قراردارد و این امر ضرورتِ نگاه اقتصادی به حوزه معدن جهت بر دوش گرفتنِ بخشی از بار رشد اقتصادی منطقه با تکیه بر نیروی انسانی متخصص و بومی را می طلبد و از این رو باید متناسب با اکتشاف و ایجاد معادن در این استان، با همکاری دانشگاهها و مراکز علمی منطقه ساختارهایی برای آموزش نیروی انسانی متخصص نیز ایجاد شود.
شایان ذکر است این تفاهم نامه در 19 ماده تنظیم شده است و به مدت سه سال اعتبار دارد و از برخی مفاد آن می توان به: راهاندازی واحدهای تحقیق و توسعه، هماهنگی و همکاری در زمینه پروژه ها و طرح های تحقیقاتی، طرح احیا، فعالسازی و توسعه معادن کوچکمقیاس کشور، شناسایی و معرفی نیازهای پژوهشی صنایع و همچنین بررسی نیاز به فناوری های نوین توسط کارشناسان طرفین و برنامهریزی جهت نیل به موارد اولویتدار، حمایت از پایاننامههای تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، ارائه سمینارها، برقراری زمینههای لازم برای برگزاری کلاسها و دوره های آموزشی مشترک و مرتبط، اجرای پروژههای پژوهشی کاربردی مورد نیاز تا مرحله تبیین دانش فنی، هموارسازی زمینه مشارکت علمی و اجرایی واحدهای فناور و شرکتهای دانشبنیان مستقر در دانشگاه در حوزههای تحقیق و توسعه و ... اشاره نمود.
حال باید دید سرنوشت سرمایه گذاری در بخش معدن سیستان و بلوچستان باعث نجات مردم خواهد شد یا به سرنوشت طرح های نیمه تمامی چون نیم لوله ها و طرح 46 هزار هکتاری که نتیجه اش هدررفت بودجه ها و ناامیدی مردم بود دچار خواهد شد.
انتهای پیام/
منبع : sbpress.ir