خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 170
۱۳۹۸/۱۰/۲۴ - ۲۲:۲۷
مدیریت سیل آبها در بحران آب استان؛

علل تشدید خسارات سیل در سیستان و بلوچستان/ آب‌هایی که به هدر می‌رود

علل تشدید خسارات سیل در سیستان و بلوچستان/ آب‌هایی که به هدر می‌رود
تغییرات الگوی آب و هوایی یکی از دلایل مهم و تأثیرگذار بر وقوع سیلاب اخیر در استان سیستان و بلوچستان است و ۴ دلیل این خسارات را تشدید می‌کند.

به گزارش اس.بی پرس، تغییرات الگوی آب و هوایی را یکی از دلایل مهم و تأثیرگذار بر وقوع سیلاب اخیر در استان سیستان و بلوچستان است. درنتیجه تغییر الگوی آب و هوایی در کل دنیا که ایران نیز از آن بی‌نصیب نبوده است، شاهد برهم خوردن تعادل در نوع، میزان و زمان بارندگی‌ها هستیم. به‌این‌ترتیب که نوع بارندگی‌ها از سمت بارش برف به باران تغییریافته است.

 

از سویی دیگر میزان بارندگی‌ها شدید و خشک‌سالی‌های شدید را در مقابل شاهد هستیم. این در حالی است که پراکندگی این بارش‌ها در فصول مختلف سال از تعادل خارج‌شده است و به‌طور یکنواخت نیست.


جز سدها سایر سازه‌ها در برابر سیل مقاوم نیست

یکی از دلایلی که سیلاب‌ها در ایران خسارات قابل‌توجهی در پی دارد این است که متأسفانه برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده برای انجام اقدامات لازم را به‌طور تمام و کمال اجرا نمی‌کنیم. به‌طور مثال باوجوداینکه اخیراً در کشور سیلابی را در استان گلستان، خوزستان، لرستان، شیراز و … تجربه و اقدامات لازم در بخش لایروبی را کلید زدیم اما تا انتها به سرانجام نرساندیم و نیمه‌کاره رها کردیم.


سدهای بزرگ کشور مناسب برای تحمل سیلاب‌ها ساخته‌شده است، اما سایر سازه‌ها ازجمله پل‌ها، خطوط راه‌آهن، ساختمان‌ها و … برای تاب‌آوری مقابل سیلاب طراحی نشده است بنابراین حین وقوع چنین رخدادی آسیب قابل‌توجهی را متحمل می‌شویم.


کاهش فرورفت آب در زمین

یکی دیگر از دلایلی که خسارات سیلاب را تشدید می‌کند، تجاوز به حریم رودخانه‌ها، مراتع و تالاب‌ها است. ازآنجایی‌که فشار زیادی در برداشت از آب‌های زیرزمینی وارد کرده‌ایم، شاهد نشست زمین و کاهش جذب سفره‌های زیرزمینی هستیم؛ بنابراین میزان فرورفت آب در زمین کاهش‌یافته است.


در برخی موارد پایانه‌های آبی در دریاها و دریاچه‌ها را شاهد هستیم. تالاب‌ها پایانه‌های میان راهی هستند که با تجمع آب در آن‌ها شاهد احیای زیست محیط در منطقه هستیم که درنتیجه به دلیل ایجاد رطوبت هوا، پوشش گیاهی نیز توسعه‌یافته و فرورفت آب در زمین از افزایش می‌دهد.


آب‌هایی که به هدر می‌رود

سیل در صورت مدیریت صحیح یک نعمت است و ما باید روش‌های استفاده از آب‌های سطحی را به کار بگیریم. به‌طور مثال در استان گیلان ٣ میلیارد مترمکعب آب سطحی در سال بدون استفاده راهی دریا می‌شود و عملاً نمی‌توان از آن استفاده‌ای کرد.

 

انتهای پیام/#

نظرات شما

capcha