سرگذشت تلخی که نمایندگان و مسئولین ناکارآمد سیستان برای فیدر کانال شماره 2 رقمزدهاند (ویدئو)

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، رحمت الهی دوباره منطقه سیستان را در برگرفته و علاوه بر سیلابهایی که از سمت افغانستان به سمت ایران و استان سیستان و بلوچستان سرازیر شده است، نوید بارش شدید باران نیز میرود. ازآنجاکه حجم آب در پشت سد جریکه تا ارتفاع 2 متر و 60 بالاآمده است، باید علاوه بر برطرف کردن خطر سیل، بهسرعت سیلابها را روانه چاه نیمه کرد.
در اواسط سال 1395 بود که احداث فیدر کانال شماره 2 چاه نیمهها با اعتبار 800 میلیارد ریال باهدف افزایش میزان آبگیری مخازن چاه نیمه با توجه به شرایط خشکسالی و کاهش میزان رسوبات به داخل مخزن در دستور کار قرار گرفت اما امسال که برای دومین سال پیاپی شاهد سر زیر سدهای افغانستان و هجوم سیلابها به سمت منطقه سیستان هستیم، فیدر کانال شماره آماده بهرهبرداری نشده است.
همان موقع هم به خاطر نوع نقشهبرداری و محل آبگیری به طرح فیدر کانال شماره 2 انتقادهای متعددی وارد میشد که باعث حواشی بسیاری نیز شد.
برخی از کارشناسان معتقد بودند که فیدر ۲ بافاصله بسیار طولانی از محل دوشاخه شدن آب قرار دارد بنابراین مقدار آبی که به ورودی فیدر ۲ میرسد از شدتجریان زیادی برخوردار نبود و بهویژه در مواقع کمآبی هیچ کمکی به تأمین آب مخازن نمیکند. مسیر و جهتیابی فیدر ۲ در قیاس با فیدر ۱ نوعی مسیر برگشتی در مقابل جریان رودخانه بهحساب میآید و اینگونه نقشهبرداری هیچ کمکی به شدتجریان آب در داخل فیدر به سمت مخازن چاه نیمه نمیکند. علاوه بر فاصله و جهتگیری نامناسب فیدر ۲، ارتفاع محل نسبت به فیدر ۱ بسیار زیاد است و حجم بالایی از خاکبرداری را نیاز دارد.
بعد از گذشت نزدیک به دو دهه خشکسالی در منطقه سیستان حالا که زمان بهرهبرداری از این حجم بالای آب شده است، طرح فیدر شماره 2 بااینهمه هزینهای که بابت اجرای آن شده، ناکارآمد و کاملاً بیهوده مینماید. چه کسی میخواهد پاسخگو این تراژدی و سرنوشت تلخ باشد؟ آنهایی که شبانه به حفر فیدر 2 اقدام کردند یا نمایندگان وقت؟
فیدرها، کانالهای آبرسانی مخازن ذخیره آب هستند که بهمنظور تأمین و ذخیره آب از رودخانه به سمت مخزن منشعب میشوند و شاخصهایی نظیر طول، عرض، فاصله از محل ورود به آب به رودخانه که db زیادی دارد در میزان آبرسانی به مخزن نقش مهمی دارند.
|
منبع : sbpress.ir