خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 1941
۱۳۹۹/۰۱/۱۵ - ۲۲:۰۰
رئیس حفاظت محیط‌زیست شهرستان زابل در گفتگو با اس.بی پرس خبر داد:

دریاچه هامون پرآب‌تر از سال‌های گذشته خواهد شد/ کماکان مذاکرات سیاسی برای احیای دریاچه لازم است

دریاچه هامون پرآب‌تر از سال‌های گذشته خواهد شد/ کماکان مذاکرات سیاسی برای احیای دریاچه لازم است
مهدی سراوانی اول رئیس حفاظت محیط‌زیست زابل بابیان اینکه پیش‌بینی‌ها از افزایش 20 هزار هکتاری وسعت آبگیری دریاچه هامون خبر می‌دهد، گفت: با توجه به مسیرهای انحرافی ایجادشده توسط افغانستانی‌ها بر سر شریان‌های مشترک دو کشور، مذاکرات سیاسی مسئولین در رأس راهکارهای احیای دریاچه است.

رئیس حفاظت محیط‌زیست مرکز زابل استان سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار اس.بی پرس، با اشاره به اینکه همچنان رودخانه سیستان از منطقه کوه خواجه و از شمال دریاچه به هامون می‌ریزد، تأکید کرد: به لطف خدا، در سال 98 مقداری آب ورودی هم از «فراه رود» داشتیم که آب این رودخانه به هامون صابوری ریخته می‌شود.

 

مهدی سراوانی اول درباره وضعیت دریاچه هامون در یک سال گذشته، بابیان اینکه آب از اول سال 98 تا آبان ماه در «هامون صابوری» ماندگاری داشت و تقریباً از برج هشت به مدت بیست روز خشکی آب را شاهد بودیم، گفت: از 4 آذرماه، «فراه رود» آورده‌ای برای این قسمت از تالاب بین‌المللی هامون داشت که برخلاف سال‌های گذشته این جریان خشک نشد.

 

وی با اشاره به اینکه در سال 99 «فراه رود» بسیار پر آب‌شده، طوری که خساراتی هم برای مردم شهر فراه در افغانستان به همراه داشته است، افزود: در ایام نوروز شرایط بسیار خوبی در حوزه آب ریز فراه رود در هامون صابوری داشتیم اما مشکل فعلی ما شریان‌های مشترک بین ایران و افغانستان است.

 

 

رئیس حفاظت محیط‌زیست شهرستان زابل، در خصوص مشکل شریان‌های مشترک، تشریح کرد: «چند سال قبل، از منطقه تخت عدالت بعد از شهرستان هیرمند، چند تا آبگیر در دریاچه داشتیم که پر می‌شد و ازآنجا به سمت هامون پوزک افغانستان می‌رفت. هامون پوزک افغانستان، هم از رودخانه شریان مشترک آبگیری می‌شد و هم از رودخانه‌های خود افغانستان مانندِ هری رود و خاش رود. در جای نزدیک به انتهای شریان و تقریباً 5 کیلومتری مرز، افغانستانی‌ها مسیر انحرافی زده‌اند و الآن آب مستقیم وارد هامون پوزک افغانستان می‌شود و دیگر مثل سال‌های گذشته آبی به آبگیرهای هامون پوزکِ داخل ایران نمی‌ریزد.»

 

سراوانی اول، راه‌کار اصلی برای برطرف کردن مشکل مسیرهای انحرافی را مذاکرات سیاسی دانست و تصریح کرد: با توجه به ضررهای گسترده خشک بودن این آبگیرها، مسئولین کشور باید با مسئولان افغانستان مذاکره کنند و در کنار آن نیز با روش‌های دیگری به آبگیری آن‌ها اقدام کنیم؛ مثلاً آب را از انتهای رودخانه به آنجا هدایت کنیم.

 

وی در پاسخ به این سؤال خبرنگار ما که آب‌گیری دریاچه هامون در سال 99 بهتر از سال گذشته و 93 خواهد بود یا خیر؟ تأکید کرد: قطعاً آبگیری تالاب هامون امسال نسبت به سال گذشته بهتر خواهد بود.

 

 

در اردیبهشت سال ۱۳۹۳ و با جاری‌شدن سیلاب از افغانستان، دریاچه هامون پس از ۱۵ سال آب‌گیری شد.

 

این فعال محیط‌زیستی ادامه داد: بهمن‌ماه سال 98 محدودسازی‌هایی که در هامون هیرمند ایجاد کرده بودیم، باز کردیم و وسعت جدیدی بعد از سال‌ها آبگیری شد.

 

سراوانی اول با ابراز امیدواری از اینکه امسال عرصه گسترده‌تری نسبت به سال گذشته در تالاب آب‌گیری خواهد شد، گفت: پیش‌بینی ما حداقل 20 هزار هکتار بیشتر از سال گذشته خواهد بود که در این صورت اتفاق بسیار خوبی برای منطقه است و می‌توان کاهش ریز گردها، بهتر شدن وضع کشاورزان، بهبود اشتغال، جلوگیری از مهاجرت و حتی مهاجرت معکوس را شاهد بود.

 

تصویر هوایی از تالاب هامون در تاریخ 13فروردین 99

 

انتهای پیام/#

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha
نرگس
[1399/07/08 - 06:27]
سلام. هفت سال هست که آب از هیرمند وارد دریاچه هامون میشود و بعد از سه برج توسط بادهای سیستان خشک می‌شود که اگر مسولین دلسوز در سیستان بودند طی این سالها باید هامون پر آب میشد متاسفانه افغان‌ها که هیچی ادعا ندارند بهترین استفاده را از آب هیرمند میکنند و در پایان سال 99سد کمال خان که در 100کیلومتری سیستان احداث کردند را آب گیری میکنند ای کاش یک خبرنگار می‌آمد تا واقعیت های سیستان را برایش بیان میکردیم هامون در حال خشک شدن هست