اعتیاد و طلاق در صدر آسیبها سیستان و بلوچستان/ باید اورژانسهای مددکاری پیشگیری تأسیس شود

اس.بی پرس - محسن صادقی*: در چند سال اخیر اعتیاد، خشونت خانگی، مصرف مشروبات الکلی و طلاق بیشترین آسیبهای رو به افزایش را در سیستان و بلوچستان به خود اختصاص داده است.
درصورت بیتوجهی به ریشه و دلیل پیدایش و همچنین نحوه نادرست برخورد با معضلات اجتماعی، باید منتظر افزایش روزافزون این آسیبها در کشور باشیم.
در سالی که گذشت شاهد افزایش روز افزون آسیبهای اجتماعی در کشور بودیم هرچند اتفاقات مثبتی هم افتاده که با پیگیری و ادامه آنها شاید بتوان از رشد این آسیبها در سالهای آینده کم کنیم.
در 10 ماه گذشته از سال جاری با توجه به شرایط مختلف فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی که وجود داشت، آسیبهای اجتماعی در مقایسه با سالهای قبل رشد داشت که به عنوان یک نکته منفی محسوب میشود و باید مسئولان به این نکته توجه کنند که هر مقدار که روی پیشگیری تاکید شود، میزان جرایم و ورودی زندانها کمتر میشود و روی شاخصهای سلامت اجتماعی تاثیر مثبتی میگذارد.
انتظار میرود مسئولان برای مسائل اجتماعی دغدغه بیشتری داشته باشند و همه چیز به فعالیتهای قضایی که هزینههای مادی و معنوی بیشتری دارد ختم نشود، مسئولان باید آسیبهای اجتماعی را به صورت یک واقعیت اجتماعی ببینند نه صرفا از منظرهای نظامی، انتظامی، سیاسی و قضایی به آن نگاه کنند.
باید به این نکته توجه کرد که آسیبها اجتماعی زنجیرهای هستند و نوعاً بر روی یکدیگر اثر گذاشته و موجب همافزایی میشود اما بااینحال، چند آسیب شیوع بیشتری در جامعه دارد تاجایی که تقریباً در چند سال اخیر اعتیاد، خشونت خانگی، مصرف مشروبات الکلی و طلاق بیشترین آسیبها رو به افزایش در سیستان و بلوچستان بوده است.
از سوی دیگر در کنار تمامی این معضلات، یک آسیب دیگر هم در حال اضافه شدن به این موارد و در حال گسترش است که نباید از آن غافل شد که همان آسیبهای اجتماعی ناشی از فضای مجازی است.
برای پیشگیری از ارتکاب عمل بزهکارانه توسط افراد به ویژه نوجوانان و جوانان باید وارد یک راهکار عملی شویم. به عقیده من باید اورژانسهای مددکاری پیشگیری از آسیبهای اجتماعی در تمام شهرها، بخش ها و روستا ها تأسیس شود که اعضا آن در درون دل جامعه حضور داشته باشند.
اعضای این اورژانسهای مددکاری را می تواند نماینده ای از طرف نیروی انتظامی، نماینده ای کار و امور اجتماعی، نماینده آموزش و پرورش، شهرداری ها، یا دهیاری ها، شوراها، امور جوانان و بهزیستی به ریاست دادستان یا نماینده او باشد، به منظور اجرای برنامه عملی پیش گیرانه و هماهنگی بیش تر به این معنا که اعضای این اورژانس حق داشته باشند با حضور در دل جامعه قبل از وقوع جرم و صرفا با مشاهده قرائن معقول و احتمال قوی بر وقوع جرم در آینده ورود پیدا کرده و تصمیمات مقتضی از باب احیا حقوق عامه اتخاذ شود.
آگاهی دادن به خانواده ها برای نظارت و کنترل بیشتر آنان بر فرزندان و گوشزد کردن میزان مجازات جرایم در صورت ارتکاب جرم توسط آنان؛ اتخاذ تدابیر امنیتی بیش تر توسط دولت در محل های جرم خیز و اقداماتی به منظور کمک به خانواده ها، بخصوص نوجوانان و جوانانی که در معرض آسیب قرار دارند؛ اطلاع رسانی شفاف از طریق این اعضا و رسانه های جمعی برای تشویق جوانان درباره تسهیلات و فرصت هایی که جامعه برای آنان قرار داده است می تواند موجب کاهش آسیبهای موجود در جامعه شود.
*دادستان عمومی و انقلاب شهرستان سرباز
منبع : asrehamoon.ir