از تجربه پروژه پیشین سیستان و بلوچستان در ماجرای غیزانیه بهره ببرید

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، درگیری در منطقه غیزانیه اهواز خبرساز شد. به گزارش کانالهای خبری، درگیری ماموران و مردم معترض در منطقه غیزانیه اهواز که به زخمیشدن تنی چند از مردم معترض انجامید به بازتاب خبری گسترده در شبکههای اجتماعی انجامید.
ماجرای غیزانیه بار دیگر مبحث مدیریت منابع آب در ایران را به چشم آورد. موضوعی که حالا چندسالی است در جای جای این سرزمین رخ میدهد. از اتفاقات مشابه در اصفهان و یزد گرفته تا مشکلاتی که همواره در سیستان و بلوچستان بوده است. مباحثی که شاید یک سمت و سویش به دیپلماسی آب و حقابه ندادن کشورهای مجاور مربوط شود اما سمت مهم دیگرش به واسطه سالها اجرای سیاستهای اشتباه در حوزه مدیریت منابع آبی ایران بوده است. این موضوع آنقدر مهم بود که همین چند روز پیش موضوع گزارش مفصلی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس هم قرار گرفت. در این گزارش عنوان شده که «ایران در حال حرکت به یک بحران زیست محیطی چندجانبه است». گزارشی که درباره رخ دادن «تنشهای اجتماعی» گسترده درصورت ادامه روند تخریب محیط زیست در ایران هشدار داده است. در این گزارش با بررسی تمام اسناد بالادستی و قوانین بسیار در حوزه مدیریت آب به این نتیجه رسیده است که «یکی از دلایل وضعیت نابسامان منابع آب زیرزمینی در مناطق مختلف کشور تصویب برخی از همین قوانین است.»
در همین راستا یک فعال فرهنگی با اشاره به فعالیتهای یک مجموعه فعالان فرهنگی در یک منطقه روستایی سیستان و بلوچستان که به رفع مشکل آب آشامیدنی 30هزار نفر از ساکنان انجامیده است، از سایر فعالان فرهنگی درخواست کرد اقدام مشابهی را در خوزستان انجام دهند.
این فعال فرهنگی با اشاره به اینکه پروژه پیشین که دولت هزینه آن را ۵۰ میلیارد تومان برآورد کرده بود، با پنج میلیارد تومان کمکهای مردمی به سرانجام رسید.
سد پیشین واقع در شهرستان سرباز در جنوب سیستان و بلوچستان در پی خشکسالی و کاهش شدید بارندگی ها چندسالی خشک شده بود. این سد با ظرفیت ۱۷۵ میلیون متر مکعب آب با هدف جمع آوری آب باران های فصلی، جلوگیری از روان شدن سیلاب ها و کمک به احیای زمین های کشاورزی منطقه باهوکلات دشتیاری ساخته شده است.
سد پیشین در زمان پرآبی تامین کننده آب کشاورزی حدود ۶ هزار هکتار زمین های زراعی و باغی منطقه باهوکلات و گرمبیت چابهار بوده و علاوه بر آن آب آشامیدنی و مصرفی مردم روستاهای پایین دست این سد را نیز تامین می کند.
این سد از نوع خاکی با هسته رسی، طول تاج ۴۰۰ متر، ارتفاع از پی ۶۳ متر، ارتفاع از بستر ۶۲ متر و حجم مفید و قابل بهره برداری آن ۱۶۷ میلیون مترمکعب است. سد پیشین در سال ۱۳۷۲ به اتمام رسید و مورد بهره برداری قرار گرفت.
منبع : sbpress.ir