خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 4115
۱۳۹۹/۰۴/۲۱ - ۱۶:۴۴
جولان سگ‌های ولگرد درشهرستان زهک و  غفلت نهادهای خدماتی

سگ هایی که دیگر منتظر ساندویچ و پیتزا هستند!

سگ هایی که دیگر منتظر ساندویچ و پیتزا هستند!
رمقی برایش نمانده بود، تشنه و گرسنه در کوچه ها و اطراف خانه‌ها پرسه می زد، شاید دستی از دور بیاید و غذایی مانده، استخوانی جا مانده در ظرف یا تکه‌های گاز زده ساندویچ و پیتزا برایش بیاورد، نایی برایش نمانده اما جثه بزرگ و موهای کثیفش بچه ها را می ترساند.

به گزارش اس.بی پرس، هجوم سگهای ولگرد به خیابان های شهرستان زهک و حتی روستاهای اطراف آن نارضایتی مردم این شهرستان را به همراه داشته و درخواست برطرف کردن این معضل بهداشتی داشتند. 

 

یکی از شهروندان ساکن در زهک می گوید: مدتی است که تعداد سگ های ولگرد در شهر افزایش یافته است و شاهد رفت و آمد آزاد و مسالمت آمیز!  این حیوانات در معابر و خیابان ها  بخصوص در شب هستیم. و هر لحظه امکان برخورد این حیوانات با وسایل در حال تردد وجود دارد.

 

شهروند دیگری در خصوص این معضل اظهار داشت: شهرداری باید برای جمع آوری سگ های ولگرد چاره ای بیندیشد تا مردم از وجود آن ها در شهر واهمه نداشته باشند.بسیاری از شهروندان ازجولان سگ‌ها در کوچه و خیابان‌ها به ویژه در ساعات پایانی شب و ساعات اولیه صبح به وضوح دیده میشود خبرمی دهند. 

 

سگ از جمله اولین حیواناتی است که به وسیله بشر اهلی شد و به نوعی انسان برای بهتر زیستن، این حیوان باوفا را به خدمت گرفت اما اگر زندگی این حیوان به درستی مدیریت نشود از حیوانی مفید به موجودی بسیار مضر تبدیل و می تواند گزند و زیان جسمی، روحی و مالی را به انسان وارد کند، این موضوع زمانی خود را نشان می دهد که سگ ولگرد محسوب شود.

 

آقای احمدی شهروند ساکن در خیابان امام خمینی (ره) هم می‌گوید: خود من یک بار مورد حمله یک سگ قرار گرفتم، سگ‌های ولگرد از افراد نمی‌ترسند و خانواده‌ها به ویژه کودکان برای تردد در محله مشکل دارند.

 

سگ‌های ولگرد دارای بیماری‌های انگلی، هاری، کنه‌های حیوانی و مشکلات پوستی هستند که از راه مدفوع، بزاق و لمس این حیوانات آلوده، به انسان منتقل می‌شوند. آنها اکنون جزئی از نمای حاشیه شهرشده اند، گویی شهرداری هم دیگر رمقی برای جمع ‌آوری آ‌نها ندارد. سگ های زرد و سیاه و قهوه ای که در اطراف خانه ها در کوچه های خلوت پرسه می زنند و در حاشیه شهر کنار خیابان ها خوابیده اند همه جا دیده می‌شوند.

 

انبوه سگ‌های ولگرد در محله‌های حاشیه نشین به خصوص تردد بچه ها و زنان را سخت کرده است، ترس و احساس ناامنی از یک طرف و خطر گازگرفتگی و بیماری از طرف دیگر در این محلات بیشتر شده است.

 

بسیاری از ساکنان محله های گرگیج ، میرخانی ، جلال آباد و ابتدای فلکه الغدیر از وجود بسیار زیاد سگ های ولگرد شاکی هستندو عنوان کردند برای ساکنان و بخصوص بچه ها مشکلات فروانی بوجود آمده است.

 

 جای سگ های ولگرد در شهر و حاشیه شهر نیست، زندگی شهری الزامات خود را دارد و تردد سگ‌های ولگرد که اغلب گرسنه هستند، می تواند آرامش و بهداشت روان مردم را به هم بزند و البته عامل بیماری باشد.

 

نهاد های مهمی که سهم زیادی در برطرف کردن این موضوع دارند. شهرداری‌هاو برخی سازمان های دیگری مانند وزارت بهداشت، محیط زیست و دامپزشکی که مسئولیت نظارتی و بالادستی در این زمینه دارند .

 

از طرف دیگر چند سالی است که NGO ها و انجمن های حامی حیوانات هم فعال شده اند و به بهانه جلوگیری از حیوان ‌آزاری جلوی عقیم سازی و جمع آوری سگ های ولگرد را می گیرند.

 

  درشهرستان زهک هیچ سازمان و نهادی در این خصوص فعالیتی نداشته و ندارند واگر هم گاهی کاری انجام میشود بدون برنامه و فکر و ایده انجام میشود که خود معضلاتی را بوجود میاورد.

 

بر اساس مفاد بند 15 ماده 55 قانون شهرداری، جلوگیری از شیوع امراض واگیردار انسانی و حیوانی و مشکلات احتمالی دیگر، جمع‌آوری حیوانات بدون صاحب و دفع حیوانات مریض، مزاحم و ولگرد را از وظایف جدانشدنی شهرداری‌ها است لذا برنامه‌ریزی و تشکیل جلسه  به‌صورت همیشگی، تدابیر و تصمیمات لازم برای اجرای برنامه جامع و چگونگی زنده گیری و نگهداری  سگ‌های ولگرد را در دستور کار شهرداری و دیگر نهادهای مربوطه  قرار گیرد.

 

شهرداری ها در شهر های مختلف کشور موظف هستند نسبت به جمع آ‌وری و عقیم سازی سگهای ولگرد اقدام کنند

در روستاها نیز دهیاری ها این وظیفه را دارند اما نباید در این زمینه افراط و تفریط بشود. 

 

متاسفانه در سالها و ماههای اخیر شاهد ازدیاد بیش از حد سگهای ولگرد در شهرزهک  و حاشیه شهر هستیم و این نشان می دهد که شهرداری مثل سابق به وظیفه شان برای جمع آوری و عقیم کردن سگهای ولگرد عمل نمی کنند .

 

و از این وظیفه خود غفلت کرده اند. گروهها و دستگاههایی که باید بر این کار نظارت می کردند تا جلوی زاد و ولد بیش از حد سگهای ولگرد را بگیرند نیز به وظیفه شان به خوبی عمل نکرده اند. در مجموع در کنارضعف و غفلت شهرداری ها و دستگاه های اجرایی خلاء قانونی در این زمینه وجود دارد.
 

سگ ها از سطح شهرجمع آوری می‌شوند؟

برای نگهداری، واکسیناسیون و درمان سگ ها به محل  مخصوصی نیازاست و بر این موضوع مکانی هم به عنوان کمپ پیش بینی شود بنابراین سگ ها را باید نهادهاوادارت مربوطه جمع آوری کنند و پس از جمع آوری مورد معاینه قرار دهند و پس از واکسیناسیون، عقیم سازی و درمان؛

1_ به چرخه طبیعت بازگردانده شوند.

2_تعدادی از این سگ‌ها هم برای نگهبانی گله، دامداری و منازل در اختیار متقضیان قرار‌گیرد.

3_سگ‌های دارای بیماری غیر قابل درمان هم به روش مرگ با ترحم (تزریق با دارو) تلف ‌شوند.

4_ هرگز امکان ندارد که سگ‌ها را از شهر‌ها و روستا‌ها خارج کرد چراکه حضور آن‌ها علاوه بر حفاظت از آن منطقه، مانع ورود حیوانات وحشی دیگر از جمله گرگ و کفتار به داخل شهر  و روستا می‌شود.

5_ انجمن (سمن) حمایت از حیوانات؛ یک سازمان مردم نهاد محیط زیستی در زمینه حمایت از حیوانات در شهرستان توسط سازمانهای مردم نهاد ایجاد شود. 

 

عقیم سازی  و مراقبت سگهای ولگردیکی از برنامه های این سمن برای مقابله با سگهای ولگرد در  اولویت باشد و در مرحله نخست عقیم سازی آنها و در مرحله بعد اگر قرار بر کشتار باشد این کار با 'مرگ با ترحم' انجام می شود.

 

 مرگ با ترحم تنها روش مورد تایید سمنهای محیط زیستی برای از بین بردن حیوانات است که در آن ابتدا حیوان توسط داروهای بیهوشی به خواب فرو می رود و سپس با تزریق داروی سمی بدون هیچ دردی می میرد.

 

6_ سگها بعد از عقیم سازی و انجام آنتی بیوتیک تراپی و تزریق واکسن هاری توسط شبکه دامپزشکی وارد مرحله رها سازی یا واگذاری قرار گیرند 
اما باید توجه داشت حیوانات بدون صاحب به حمایت و پناهگاه مشخصی نیاز دارند که باید نهادهای مرتبط زمینه تامین آن را فراهم کنند.

 

7_  گشت روزانه شهرداری: ریختن زباله ها و انباشت آنها در حاشیه شهرها و طبیعت اطراف، این مناطق را به پایگاه تغذیه و پاتوقی برای سگهای ولگرد تبدیل و از طرفی وجود این کانونهای تغذیه زاد و ولد و افزایش جمعیت این حیوانات را تسهیل کرده است.

 

باتوجه به اینکه  بیشتر سگهای ولگرد از روستاهای مجاور واردزهک می شوندو  آمار مشخصی از سگهای بدون صاحب نداریم ماموران شهرداری به طور مرتب و روزانه گشت و پایش سطح شهر و روستاهای مجاور را انجام  دهند.

 

برای این کار بهتر است که شهرداری تفاهمنامه ای با یک سمن محیط زیستی منعقد کند  و برای عقیم سازی هر قلاده سگ هزینه ای به آنها پرداخت کند.

 

 

زهرا ابراهیمی کوهی، خبرنگار اس.بی پرس از زهک

 

انتهای پیام/

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha