کهن دژِ سکوهه، میراثی در دل تاریخ سیستان که به توجه نیاز دارد

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، ارگ سکوهه، میراثی برجایمانده از تاریخ پرطمطراق ایل قاجار است که این روزها یادش از خاطرات رفته و فقط نامی از آن باقی ست.
این اثر باشکوه که بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده، در شهرستان زابل، واقع در شمال سیستان و بلوچستان واقعشده است.
این ارگ مرکز فعالیتهای مهم سیاسی در دوران اختناقآور مستعمرات انگلیسیها بوده است و مرکز برافراشتن پرچم ایران در مبارزات با استعمار انگلیس در منطقه محسوب میشود.
بنای خشتی که تاکنون پابرجا مانده و بااینکه قدمت آن به سالهای دیرینه ایران برمیگردد، کمتر آسیبی به آن رسیده است.
دلیل نامگذاری این منطقه به سکوها یا سکوا به زمانی برمیگردد که منطقه در مسیر آب رودخانه هیرمند و زیرآب قرار داشته و بعد از تغییر مسیر رودخانه از دل آب بیرون آمده است و ازآنجاکه در ابتدای امر سه برآمدگی (ارگ شمالی، جنوبی و مرکزی) هویدا شدهاند، نام آن را سه کوهه یا سکوا گذاشتهاند. بعدازآن مردم روی این سه برآمدگی بنایی از خود به یادگار گذاشتهاند.
بر اساس شواهد بهدستآمده قلعه تاریخی کهن دژ کوه خواجه مکانی مذهبی بوده که بیشتر در زمان اجرای مراسم مذهبی مورداستفاده قرار میگرفته است.
آثار بهدستآمده از این مجموعه نشان میدهد تعداد کمی جمعیت درون این مجموعه زندگی میکردند.
میراثهای بهجای مانده از نیاکان و اجداد سیستانیان، نیازمند توجه ویژه اداره کل میراث فرهنگی و گردشگری است. آثار باستانی و کهن هر منطقه نشان از فرهنگ و تمدن آن سرزمین دارد و حفظ و ماندگاریاش درگرو مرمت و احیای آن اثر باستانی است.
ظرفیت بالای این مناطق در جذب گردشگر داخلی و همچنین خارجی، یکی از مزایای مهم برای منطقه سیستان به شمار میآید.
گزارش از بهشته رضوی خبرنگار اس.بی پرس
منبع : sbpress.ir