مدیران بومی باید درباره ویرانهای که تحویل گرفتند شفافسازی میکردند/ آب باید تا 15 آبان رها شود

طرح 46 هزار هکتاری برای اس.بی پرس آنقدر اهمیت داشت که دومین خبر خود بعد از خبر افتتاح سایت را به این پروژه اختصاص داد: «لغو جلسه مطالبه گری دانشجویان زابلی برای طرح آبیاری ۴۶۰۰۰ هکتاری» چراکه بعد از سالها خشکسالی مقام معظم رهبری دستور آبرسانی به مردم شریف سیستان و بلوچستان را داده بودند و با عنایت ایشان مبلغ ۵۰۰ میلیون دلار از محل صندوق توسعه ملی به این طرح اختصاص داده شده بود.
قرار بود با این طرح انتقال آب به اراضی دشت سیستان، ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب از چاه نیمههای ۱، ۲، ۴ برای بخش کشاورزی مصرف شود. این طرح در نیمههای دوم سال ۹۴ به اجرا رفت و مدت آن نیز چهار سال پیشبینی شد. از طرفی در سال ۹۷ تکمیل اعتباری برای آن صورت گرفت و ۳۵۰ میلیون دلار به طرح اضافه شد.
افتتاح چندینباره طرح 46 هزار هکتاری از سوی وزرا و شخص رئیسجمهور هم راه بجایی نبرد و خبری از آب در لولههای این پروژه عظیم نبود.
ویرانهای که تحویل گرفته شد
فاز یک پروژه به اتمام رسید و کارفرمایان، مدیران و مهندسی غیر استانی و غیربومی که سالها بهصورت پروازی به سیستان سفر میکردند، پروژه را نیمهکاره و ناقص تحویل مدیران و مهندسان بومی دادند.
آن روزها تحریریه اس.بی پرس در تماس با مدیران بومی از آنها خواهش میکرد که درباره مشکلات طرح و نواقص عدیدهای که در فاز یک برای شما به ارث گذاشتهشده، افشاگری و شفافسازی نمایید اما هیچکس گوش بدهکاری نداشت.
مدیران و مهندسان بومی فاز دو طرح آبیاری دشت سیستان را دست گرفتند و مجبور بودند برای آنکه فعالیتشان زیر سؤال نرود شبانهروز روی خرابههایی که تحویل گرفته بودند، تلاش کنند تا حداقل فصل کشت و کار آب را به مزارع کشاورزان برسانند. در مناطقی همچون نیمروز و هیرمند نیز وضعیت خوب پیش رفت اما در مناطق زابل کار با اشکالات اساسیتری مواجه بود.
همزمان با نزدیک شدن به فصل کشت و کار و لزوم رهاسازی آب که به گفته کارشناسان حداکثر 15 آبان ماه باید آب به دست کشاورزان برسد، رسانهها و بهخصوص پایگاه خبری مردم سیستان و بلوچستان (اس.بی پرس) بر روی موضوع متمرکز شد.
نوبت به بازدید میدانی رئیس مجلس از استان سیستان و بلوچستان و پروژههای کلانی ازجمله طرح آبیاری دشت سیستان معروف به طرح 46 هزار هکتاری رسید. برد رسانهای این بازدید و گلایههای مردم شریف و مظلوم سیستانی در صدر اخبار شبکههای اجتماعی، رسانههای سراسری و صداوسیما قرار گرفت.
ماجرای هشتگ سیستان بدون شنبه
نیکبخت، رئیس جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان در حضور دکتر قالیباف قول داد که شنبه آب را به روستای کربلایی قربان از توابع بنجار شهرستان زابل میرساند.
یکی از مدیران منطقهای طرح در گفتگو با خبرنگار اس.بی پرس، از بسیج همگانی کارگران و مهندسان طرح برای رساندن آب به حوضچههای روستای کربلایی قربان خبر داد و گفت: سه شبانهروز پیدرپی تلاش کردیم تا نواقص متعدد را از پیش رو برداریم تا آب به روستای کربلایی قربان برسد.
ازآنجاکه این طرح از پایبست اشکالات اساسی داشته و دارد، بعد از تهیه ویدئو و گزارش به تهران، آب مجدداً قطع شد تا فرصت اصلاح اشکالات خط لوله فراهم شود. کاربران اجتماعی نیز که در روزهای بعد آبی در حوضچهها مشاهده نکردند و گلایههای کشاورزان و ساکنان روستای کربلایی قربان را شنیدند، اقدام به انتشار پستهای اعتراضی با هشتگ #سیستان_بدون_شنبه کردند. ما نیز این اتفاق را گزارش کردیم و روی خروجی سایت قراردادیم.
ازآنجاکه رئیس جهاد کشاورزی تازه از راه رسیده، مورد هجمه قرارگرفته بود. مدیران مناطق و دلسوزان استانی به خبرنگاران و تحریریه اس.بی پرس حمله کردند. یک پدر شهید که بسیار طرفدار مدیران بومی بود با تماسهای مکرر خود، خبرنگار ما را مورد شماتت قرارداد و از اقدامات مدیران فاز دوم طرح 46 هزار هکتاری دفاع کرد.
ازآنجاکه مردم سیستان و بلوچستان در اولویت سیاستهای «اس.بی پرس» قرار داشته و دارد، روال گزارشگیری ادامه داشت و خبرهای متعدد دیگری نیز از این طرح استراتژیک و مهم روی خروجی قرار گرفت و حتی روزشمار رهاسازی آب در سایت فعال شد.
موفقیت طرح را مصادره به مطلوب کنید اما آب باید تا 15 آبان رها شود
اینکه مسئولان و مدیران استانی و غیر استانی قصد دارند موفقیت این طرح را به نام خود ثبت کنند به تحریریه ما هیچ ارتباطی ندارد، مهم مردم و کشاورزان هستند که باید به حقوحقوق خود برسند.
اینکه یک روز آب رها میشود و از آن برای ضبط ویدئو و گزارش به رئیس مجلس و اخبار تلویزیون استفاده میشود، اصلاً مانع پیگیریهای مجدانه ما نخواهد شد.
اینکه مدیران بومی تازه به پروژه ورود کردهاند و مقصر خرابیهای گذشته نیستند، اصلاً مانع مطالبه گریهای ما و مردم سیستان نخواهد شد.
هر طور میخواهید میتوانید موفقیت طرح 46 هزار هکتاری را به نام خود مصادره به مطلوب کنید، اما باید تا 15 آبان ماه آب به دست کشاورزان برسد، حال از طریق لولههای پروژه (به قول آن پدر شهید بزرگوار که به خبرنگار ما انتقادهای تندی داشت؛ یک سال دیگر زمان میخواهد) یا از طریق انهار سنتی و کانالهای قدیمی. مسئولیت عدم کشت و کار کشاورزان سیستانی و یا درگیر شدن محصول آنها با آفت زنگ زرد که به خاطر کشت دیرهنگام رخ خواهد داد، مستقیماً به شما مسئولان و مدیران طرح آبیاری با لوله دشت سیستان برمیگردد.
محمدرضا خزایی – سردبیر اس.بی پرس
|
منبع : sbpress.ir