حفظ وضع موجود عامل مهم عقب ماندگی/ تقسیم استان سیستان و بلوچستان یک ضرورت استراتژیک است

دکتر عیسی ابراهیمزاده استاد تمام گروه جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان با تأکید بر اینکه کاملاً موافق تفکیک استان سیستان و بلوچستان است، برای مخاطبان اس.بی پرس چنین توضیح داد:
در شرایط فعلی با توجه به حجم و گستردگی شهر زاهدان، بیشترین التفات در سطح استان ازنظر بودجه و تسهیلات به این شهر معطوف شده و همه امکانات رفاهی، بهداشتی، آموزشی و غیره به نسبت بیشتری در این شهر مهیا گردیده و این امر موجب کوچ شهروندان ساکن در دیگر شهرها به مرکز استان و درنتیجه رشد بیرویه جمعیت و بروز عوارض عدیده اجتماعی، سیاسی گردیده است که ادامه این روند، آن را به یک کلانشهر بیقواره با بیش از 35 درصد جمعیت حاشیهنشین تبدیل کرده است!
توسعه نامتوازن در شهر زاهدان بهگونهای رقم خورده است که دیگر امکان برنامهریزی صحیح برای توسعه سایر شهرهای استان، بودجهبندی عادلانه و منصفانه، نظارت بر فعالیتهای جاری و عمرانی و هدایت صحیح پروژههای گوناگون کاهشیافته است.
حفظ وضع موجود، عامل مهمی در عقبماندگی سایر شهرهای سیستان و بلوچستان نسبت به شهرهای استانهای مجاور شده است، بنابراین شکل جغرافیایی استان ازنظر تقسیمات کشوری باید به صورتی تغییر یابد که بتواند با اتکا به درآمدهای اقتصادی خود، هر یک از استانهای منشعب از آن فرآیند توسعه را عملی سازد.
تقسیمات سیاسی جدید استان و برخورداری بیشتر منطقه از ثمرات توسعهای آن، افزایش اختیارات و اقتدار ادارات و سازمانها و کارایی بیشتر آنها برای کیفی سازی امور توسعهای را در پی خواهد داشت. چنانکه تجارب سایر کشورها نشان میدهد و حتی تقسیم سایر استانهای کشور ما نیز مؤید تحولات توسعهای جهشی آنها است.
برای مثال میتوان به تقسیم خراسان بزرگ به سه استان خراسان شمال، رضوی و جنوبی، استان آذربایجان به سه استان آذربایجان غربی، شرقی و اردبیل، یا زایش استانهای قزوین، قم، البرز و غیره از دل استانهای دیگر و تحولات شگرف توسعهای که پس از تقسیم، استانهای کوچکتر پیداکردهاند، اشاره کرد.
از منظر این استاد تمام دانشکده جغرافیای دانشگاه سیستان و بلوچستان، تفکیک استان میتواند، محسنات زیر را به همراه داشته باشد:
افزایش اختیارات و اقتدار ادارات کل جدید و سازمانها و کارایی بیشتر آنها برای کیفی سازی امور توسعهای
انعکاس سریع مشکلات و نیازمندیهای استانهای منشعب شده از آن به مرکز و دریافت سریع دستورات و کمکهای دولتی برای حل معضلات منطقه
امکان دریافت ردیف بودجه مستقل و بیشتر، در حد سهم یک استان مستقل
رفع تبعیض و نابرابری اجتماعی، اقتصادی، آموزشی، بهداشتی و بهرهمندی از عدالت برای همه در اقصی نقاط منطقه
رضایتمندی عامه مردم از نظام جمهوری اسلامی به دلیل خدماترسانی بیشتر و رفع محرومیت
توسعه مبادلات مرزی و رونق تجارت و درنتیجه کاهش قاچاق کالا و ایجاد اشتغال پایدار
کمتر شدن حساسیتهای قومی، مذهبی و منطقهای و تقویت همبستگی ملی و وحدت بیشتر اجتماعی
کنترل بیشتر و وسیعتر در مقابل بلایای طبیعی و مهار آن
کاهش بُعد مسافت بین شهرها با یکدیگر و با مرکز استان و تسهیل در ارتباطات و برخورداری از خدمات بیشتر
ماندگاری جمعیت در شهرها و روستاها بهواسطه توسعه متوازن و برخورداری از عدالت در ابعاد مختلف
تامیم تجهیزات و تسهیلات رفاهی جامعه و امکانات آموزشی و فرهنگی در سطح بالاتر هر یک از استانهای منشعب شده
انتهای پیام/#
منبع : sbpress.ir