تقسیم استان، جرقهای بر بشکه باروت توسعه منطقه

به گزارش اس.بی پرس، دکتر غلامعلی خمر استاد جغرافیای دانشگاه زابل در یادداشتی اختصاصی که برای خبرنگار ما ارسال کرده معتقد است: نسخه تقسیم استانهای پهناور برای ایجاد و تحول توسعه و عدالت جغرافیایی در ایران جواب داده است و در حال حاضر میتوان به تجویز این نسخه برای بهبود حال بد منطقه جنوب شرق ایران خوشبین بود.
متن این یادداشت به شرح زیر است:
روایت تاریخی طرح تقسیم پهناورترین استان ایران که عمری بیش از یک دهه دارد به حدی تکراری و فرسایشی شده است که موجبات دلسردی و افسردگی بسیاری از نخبگان و دلسوزان شمال و جنوب استان را فراهم ساخته است.
به نظر میرسد که برای اینچنین اقدام مفید و تأثیرگذاری نیاز به بحث و تحلیل آنچنان پیچیده کارشناسی نیست که برای توجیه و ضرورت این تقسیم، قلمفرسایی یا اظهارنظرهای اظهر من الشمس کنند.
میدانیم که:
- استان سیستان و بلوچستان بهتنهایی از صد کشور دنیا و مجموع چهار کشور اروپایی وسیعتر است.
- در مقام مقایسه وسعت با دیگر استانهای ایران میبینیم که استان سیستان و بلوچستان بیش از سی برابر یک استان دیگر (البرز) وسعت دارد و...
- اینکه وسعت عامل بازدارنده توسعه منطقهای است یا خیر؛ با یک مقایسه ساده میتوانیم به رابطه معکوس وسعت و توسعه استانهای کشور پی ببریم (وسعت بیشتر، توسعه کمتر).
درواقع نسخه تقسیم استانهای پهناور برای ایجاد و تحول توسعه و عدالت جغرافیایی در ایران جواب داده است و در حال حاضر میتوان به تجویز این نسخه برای بهبود حال بد منطقه جنوب شرق ایران خوشبین بود.
مزایایی که بر تقسیم استان سیستان و بلوچستان مترتب است و بهوسیله کارشناسان و نخبگان به صور مختلف ارائهشده بهطور اجمال (تشریح کامل موارد در حوصله این مقال نیست) عبارتنداز:
-ایجاد ردیفهای مستقل مالی و بودجهای
- توسعه زیرساختها، توسعه عمرانی، تجهیزاتی و رفاهی
- ارتباط بلافصل با مرکز حکومت
ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم
-افزایش اختیارات برای محرومیتزدایی
-کمک به ماندگاری جمعیت و ایجاد تعادل بین فضا و فعالیت
-افزایش میزان مشارکت و تقویت سرمایههای اجتماعی
- تقویت و چسبندگی بیشتر خردهفرهنگهای محلی
- توسعه تجارت و تبادلات مرزی
-توسعه ادارات کل و شعبات بانکی و اعتباری و تجاری
- رونق ساختوساز و افزایش قیمت اراضی
افزایش نقش مردم منطقه در مدیریتهای محلی، منطقهای و کشوری
و ...
اما در مقابل هزاران دلیل منطقی و مستند، مخالفین تقسیم استان بر «کاهش سطح همکاریهای بین منطقهای» یا «کاهش قدرت نمایندگان استان» و شاید مهمترین دلیل برای مخالفتشان «جدایی اقوام مختلف استان از همدیگر» باشد، تأکید میکنند.
همه میدانیم که مرزهایی همچون مرزهای استانی، شهرستانی، شهری و حتی نواحی درونشهری برعکس مرزهای کشوری و ملی؛ از کماهمیتترین مرزها میباشند که تنها قلمرو مدیریت و نظارت محلی و منطقهای را از هم جدا میکنند و هیچ نقش مثبت یا منفی در انشقاق یا تفکیک اجتماعی یا سیاسی ندارند.
انتقادات دیگر وارده به این طرح نهتنها عیب نیست بلکه با عنایت به ایجاد رقابت بین منطقهای میتواند بهعنوان کاتالیزور، موتور محرکه و ابزاری کارآمد جهت توسعه پایدار به کار گرفته شود.
به نظر میرسد که وقت آن رسیده تا مسئولان و مدیران ارشد نظام و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی با پیگیری صادقانه و تصویب آن به آرزوی چندین ساله مردم غیور سیستان و بلوچستان جامه عمل بپوشانند و با اظهارنظرهای غیر معقولانهای همچون «نیاز به کار کارشناسی» یا «مغایرت با اصول قانون اساسی و ...» فرصت سوزی نکنند چراکه فردا هم در محضر خداوند بایستی پاسخگوی ظلم و اجحافی که به ولینعمتانشان کردند، باشند؛ هم باید در مقام مدیر و نماینده در محضر مردم پاسخگو باشند.
هرچند مردم مظلوم و فهیم استان نیز این حق را برای خود محفوظ میدارند که با توجه به عملکرد و فعالیتهای دستاندرکاران، مسئولان و ذینفوذان حال حاضر، پاسخشان را در مقام و فرصتی مناسب، قاطعانه بدهند.
وَمَکَروا وَمَکَرَ اللَّهُ ۖ وَاللَّهُ خَیرُ الماکِرینَ
زیاده جسارت است والسلام
منبع : sbpress.ir