خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 7086
۱۳۹۹/۰۹/۱۵ - ۱۴:۵۲
فعالیت سوخت برهای سیستان و بلوچستان را قانونی کنید

توجه ویژه مجلس به صادرات خرد گازوئیل و بنزین/ فروش سوخت از طریق مرزنشینان به عدالت نزدیک‌تر است

توجه ویژه مجلس به صادرات خرد گازوئیل و بنزین/ فروش سوخت از طریق مرزنشینان به عدالت نزدیک‌تر است
قالیباف رئیس مجلس از نهایی شدن مصوبه اختصاص بنزین به هر کد ملی به‌جای اختصاص به خودرو خبر داد و گفت که این اتفاق به عدالت نزدیک‌تر است، اما با توجه به شرایط خاص سیستان و بلوچستان شاید قانونی شدن فروش از طریق سوخت برها و اعطای امتیاز ویژه صادرات بنزین و گازوئیل به مرزنشینان، به عدالت نزدیک‌تر است.

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی در گفتگوی ویژه تلویزیونی گفت: بر اساس آمارها حدود ۴۵ تا ۵۰ درصد خانواده‌ها خودرو ندارند، ما در شرایط کنونی یارانه که در حوزه انرژی به خودروها می‌دهیم فرد مستضعف یا روستایی یا افراد ساکن در شهرستان‌ها که فاقد خودرو هستند یا مترو و اتوبوس ندارند، شرایط متفاوتی نسبت به افراد ساکن در تهران و شهرهای بزرگ دارند، یارانه حمل‌ونقل ندهیم اما افرادی در تهران سکونت دارند که هرکدام از افراد خانواده دارای یک خودرو هستند و این به‌دوراز عدالت است.

 

قالیباف با اشاره به گلایه پدری ساکن در مرزهای سیستان و بلوچستان که فرزندش در هنگام حمل گالن بنزین کشته‌شده بود، گفت: چطور پیرمرد روستایی ساکن در زهک که ۷۵ سال سن دارد این موضوع را متوجه می‌شود اما من رئیس مجلس این را متوجه نشوم چرا ما شجاعت تصمیم‌گیری نداریم.

 

اگر خاطرتان باشد، شهریور سال ۱۳۹۲ بود که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، به‌عنوان گامی کوتاه‌مدت و فوری برای تقویت معیشت مرزنشینان کشور و ازجمله مرزنشینان استان سیستان و بلوچستان، مقرر کرد که به ازای هر نفر مرزنشین، مقدار ۵۰۰ لیتر گازوئیل توسط شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی تخصیص و از طریق مباشران در نقاط مرزی قیمت‌گذاری و به کشوهای افغانستان و پاکستان فروخته و پس از کسر کارمزد و مالیات، درآمد حاصله ماهیانه به‌حساب مرزنشینانی که در شعاع ۲۰ کیلومتری ساکن هستند، واریز ‌شود. ازآن‌پس شرکت‌های تعاونی مرزنشینان در ظاهر و فرمانداران شهرستان‌های مرزی صحنه‌گردان این سفره بودند. کارت‌های اعتباری برای مرزنشینان صادر شد، ولی طی مدت مدیدی، درآمدی به آن واریز نگردید.

 

حتی موهبتی، استاندار سیستان و بلوچستان در اردیبهشت ۱۳۹۸ دراین‌باره گفت: «در اجرای این طرح، برای ۷۶ هزار سرپرست خانوارهای مرزنشین استان، پرونده تشکیل‌شده که شامل مرزنشینان ساکن تا شعاع ۲۰ کیلومتری از مرز است. در سال‌های اخیر، پرداخت عواید حاصل از فروش سوخت به مرزنشینان با کندی و تفاوت در مبلغ صورت می‌گرفت که با برگزاری مزایده عمومی و تعیین تعاونی‌های مرزنشینان به‌عنوان کارگزار، اجرای این طرح از شفافیت کافی برخوردار خواهد شد و ماهیانه ۱۵۰ هزار تومان از محل فروش سوخت در مرز به هر یک از خانوار‌های مرزنشین سیستان و بلوچستان، پرداخت خواهد شد.»

 

همچنین طبق مصوبه دولت از آغاز سال 1399 قرار بود شرکت پخش فرآورده‌های نفتی 37.5 میلیون لیتر از محل صادرات گازوئیل را به‌صورت ماهانه محاسبه کرده و 20 درصد مبلغ ارزش ریالی این میزان را در پایان هرماه به‌حساب سازمان هدفمندی یارانه‌ها واریز ‌کند.

 

طبق بررسی‌های میدانی خبرنگار اس.بی پرس از برخی مرزنشینان شمال استان سیستان و بلوچستان، اکثر سؤال شوندگان در این چند سال ریالی بابت مصوبه و طرح فروش سوخت دریافت نکرده‌اند. تحقق یافتن یا نیافتن این موضوع نیاز به ورود مجلس و تحقیق و تفحص از شرکت پالایش و پخش را می‌طلبد اما ازآنجاکه هیئت دولت نیز اهتمام ویژه‌ای به مرزنشینان دارد، بهتر است قانونی تصویب شود که مرزنشینان از این حق به‌صورت قانونی و بدون واسطه، تعاونی‌ها، شرکت یا ارگان خاصی برخوردار شوند.


در بودجه سال 1400 پیش‌بینی‌شده است که 2.5 میلیون بشکه نفت در روز در داخل یا خارج به فروش برسد؛ این در حالی است که خام فروشی ضررهای بزرگی به کشور وارد می‌آورد و وقتی نفت خام در پالایشگاهی چون اصفهان یا ستاره خلیج‌فارس تبدیل به بنزین می‌شود، می‌توان آن را صادر کرد و راحت‌تر از فروش نفت خام پولش را هم به داخل کشور برگرداند.


توجه ویژه مجلس به صادرات خرد گازوئیل و بنزین

محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس پیش‌ازاین از طرحی خبر داده بود که بجای اینکه به هر خودروی سهمیه سوخت داده شود، به هر فردی سهمیه بدهیم یعنی بگوییم هر ایرانی چه میزان یارانه از بنزین دارد، چه خودرو دارد و چه خودرو ندارد.

 

احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیئت‌رئیسه مجلس شورای اسلامی نیز با اشاره به طرح مجلس مبنی بر تغییر سهمیه‌بندی بنزین از خودرو به خانوار، گفته بود: ما طرح تغییر سهمیه‌بندی بنزین را در مجلس دهم قبل از گرانی بنزین ارائه کرده بودیم که روزانه یک لیتر بنزین به ازای همه مردم تعلق گیرد به‌نحوی‌که کارت‌بانکی سرپرست خانوارها شارژ شود، اما متأسفانه این طرح با عدم موافقت رئیس‌جمهور مواجه شد.


بر اساس این گزارش، مرکز پژوهش‌های مجلس تاکنون ۶ بار طرح مذکور را موردبررسی قرار داده است. اگر این طرح به تصویب مجلس و شورای نگهبان برسد یک خانواده سه نفرِ ۹۰ لیتر بنزین باقیمت ۱۵۰۰ تومان دریافت خواهند کرد.

 

ازآنجاکه کشور در شرایط سخت تحریمی قرار دارد و در حال حاضر با فروش نفت و فراورده‌های آن با مشکل مواجه هست، به نظر می‌رسد یکی از راه‌های چاره خرده‌فروشی این محصولات توسط مرزنشینان و سوخت برها باشد. این اتفاق به‌راحتی تحریم‌های جهان استکبار را دور زده و به‌راحتی پول وارد کشور می‌شود.

 

با قانونی کردن فعالیت سوخت برها و اختصاص شرایط ویژه فروش گازوئیل و بنزین برای مرزنشینان در خارج از کشور، می‌توان علاوه بر ایجاد شغل و درآمد قانونی برای این افراد، موجب ارزآوری بیشتر و راحت‌تری برای دولت بود.

 

می‌توان با ایجاد یک سامانه فروش سوخت به هر ایرانی اجازه داد خودش برای سهمیه بنزین خود تصمیم بگیرد و با فروش آن به مرزنشینان حقیقی شرایط صادرات خرد فراورده‌های نفتی را سهل و ممکن کند. یا اینکه طبق قانون مرزنشینان بتوانند با دستورالعمل‌های کارشناسی شده مقدار مشخصی سوخت باقیمت مصوب از شرکت نفت خریداری کرده و در خارج از مرزها به فروش برسانند.

 

این اتفاق ازآنجاکه باعث ایجاد اشتغال، کاهش فقر، مهاجرت معکوس، بالا رفتن امنیت مرزهای کشور و همچنین ثروت آفرینی برای کل کشور می‌شود، به عدالت نزدیک‌تر است.


منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha