گردشگر یا تخریبگر؟/بخشش لازم نیست؛ مجازاتشان کنید

به گزارش اس.بی پرس، در پانزدهم ماه جاری فردی به نام سهیل تقوی با همراهی راهنمای محلی مجتبی نورا به برخی مناطق باستانی شمال سیستان و بلوچستان میروند که اتفاقات این بازدید باعث واکنش بسیاری از کاربران استانی و کشوری شده است.
رفتاری که تازگی ندارد اما سوالهای زیادی را پیش میآورد؛ مثلا اینکه آیا در قانون، جزایی برای رفتار مخرب و ناهنجار گردشگران تعیین شده است؟ اگر چنین است چرا همچنان شاهد تکرار، گسترش و حتی تشویق به ترویج این ناهنجاریها در بین برخی گردشگران و بعضا فعالان گردشگری هستیم؟
کاربری بانام vida_funke در نامه ایی مجازی خطاب به معاونت میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان در صفحه اینستاگرام خود نوشت:
معاون محترم میراث فرهنگی سیستان و بلوچستان
احتراماً به استحضارتان میرسانم که در کمال تأسف بازهم متوجه تخریبی دیگر در محوطههای باستانی حفاظت نشده استان سیستان و بلوچستان شدم.
پیشاپیش سپاسگزارم که فرصتتان را به من میدهید تا بهعنوان دوستدار کوچک تاریخ کشورم، شکایتم را به شرح زیر خدمتتان ابلاغ کنم:
در تاریخ 15 آذر 1399، فردی به نام سهیل تقوی با همراهی راهنمای محلی مجتبی نورا به منطقه باستانی و باارزش تاسوکی، رود بیابان و گردی کلات به بازدید توریستی میروند.
آقای تقوی که فردی سرشناس در اینستاگرام ست از طرفدارانش میخواهد که: «الان وقتشه پیج منو استوری کنید بزارید رفقا تونم از اینهمه چیزای باحال ببینند و لذت ببرند» با او همراه شوند و شروع به تخریب محوطه میکند.
درحالیکه ما میدانیم هنوز هیچ کاووش علمی و مطالعه باستانشناسی بر روی این داده های باارزش صورت نگرفته، ایشان «قسمتهای سالم تر» یک گور باارزش را جدا کرده تا عکسی برای استوری اش بگیرد. در ادامه او یک شیء را که حدس میزند دسته آسیاب است برمیدارد و تکههایش را کنار هم چیده و با هشتگ پازل و #سرگرمی منتشر میکند.
او چند گور دیگر هم تخریب کرده و سفالها، گیره سر فلزی، خشت و...را از سوی بهسوی دیگر میبرد. راهنمای محلی نهتنها تذکری نمیدهد بلکه او را همراهی میکند: "بریم یکم اسکلت بازی شب بیاد به خوابتون دلم خنک شه"
حال سؤال اینجاست که تخریب محوطههای باستانی، عدم حفاظت از میراث فرهنگی و بها دادن به گردشگری مخرب تا کی ادامه دارد؟ مگر ما شاهد نبودیم که چگونه گردشگری ناپایدار به جزیره هرمز آسیب زد و ساکنان اصلی جزیره را مجبور به کوچ کرد چراکه قادر نبودند با اسکان بیرویه توریستها، اجاره منزل خودشان را دیگر بدهند؟
مگر ما ندیدیم چگونه گردشگری آسیبزننده مردمان محلی روستای ابیانه را آزرده خاطر کرد و بهجای گردشگر پذیر، با همه مهربانیشان تا حدی گردشگر ستیز شدهاند و از گردشگر پیوسته طلب پول میکنند و بس؟ این نوع از گردشگری چه جاذبهای میتواند داشته باشد و چه پایداری؟
آیا ما تجربه گردشگری یک روزه و تورهای شاد و جشن رنگ را در طبیعت شمال ایران ندیدیم که چگونه گوسفندها را گَر و آبها را آلوده و زمینها را سمی و کشاورزان را آزرده کرد؟
آیا من بهعنوان یک علاقمند، اجازه این رادارم که پاسخی از شما بخواهم که چرا میراث فرهنگی و ملی ما، جنگلهای قدیمی ما، فرهنگ دیرین ما، اینطور توسط افراد ناآگاه که به خود عنوان مدرس، کارشناس و مشاور را میدهند، به یغما میرود؟
مصطفی حمزهای از عکاسان شمال سیستان و بلوچستان نیز با ابراز واکنش به این موضوع، خواستار پیگیری قضایی و مجازات افراد خاطی شد؛ او در استوری اینستاگرام خود نوشت:
حیف اون لباس سیستانی که تن بعضیاس...حیف نام بزرگ سیستان که اینها ازش استفاده شخصی میکنند...واقعا آدم
متاسف میشه این موارد رو می بینه که این شخص بهاصطلاح راهنمای محلی توی این موارد همراهیشان میکنه و حماقت اینها رو تکرار میکنه... باید بااین افراد برخورد بشه...اگر هدف نشان دادن تمدن این سرزمین هست این راهش نیست...
وی افزود: حالا سوال پیش میاد! نقش مسئولین میراث فرهنگی و نمایندگان این وسط چی بوده؟! تکلیف سیستانی که وجببهوجبش آثار باستانی وجود داردکه نشان از تمدن چند هزار ساله است و اینجوری رهاشده چیه؟
تابه امروز چه تصمیماتی برای حفظ این آثار گرفتهشده؟
وقتی یه نفر این قسمت رو با لوکشن کامل میذاره و نشون میده چه آثاری در این مکان تاریخی هست از کجا معلوم فردا یه عده برن و فضای دستنخورده اونجا رو نابود کنند و یا مثل بقیه اماکن تاریخی اقدام به حفاریهای غیرمجاز کنند؟
مصطفی حمزهای در ادامه با اشاره به قوانین حوزه میراث فرهنگی نوشت: باید برخورد جدی با افرادی که در استوری قبل گذاشتم بشه تا دوباره شاهد این اتفاقات نباشیم.
قوانین مربوطه به شرح زیر است:
ماده 558 -هرکس به تمام یا قسمتی از ابنیه، اماکن، محوطهها و مجموعههای فرهنگی-تاریخی یا مذهبی
که در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، یا تزیینات، ملحقات، تأسیسات، اشیاء و لوازم و خطوط و
نقوش منصوب یا موجود در اماکن مذکور، که مستقلاً نیز واجد حیثیت فرهنگی-تاریخی یا مذهبی باشد،
خرابی وارد آورد علاوه بر جبران خسارات وارده به حبس از یک الی ده سال محکوم میشود.
ماده 560 -هرکس بدون اجازه از سازمان میراث فرهنگی کشور، یا با تخلف از ضوابط مصوب و اعلامشده
از سوی سازمان مذکور در حریم آثار فرهنگی-تاریخی مذکور در این ماده مبادرت به عملیاتی نماید که سبب
تزلزل بنیان آنها شود، یا در نتیجه آن عملیات به آثار و بناهای مذکور خرابی یا لطمه وارد آید، علاوه بر رفع
آثار تخلف و پرداخت خسارات وارده به حبس از یک تا سه سال محکوم میشود.
مصطفی حمزهای در ادامه با اشاره به گزارشهای متعددی که طی سال های متمادی از 1396 تاکنون کارشده اما مورد بیتوجهی مسئولین قرارگرفته افزود:شاید سالهاست از مسئولین دلسرد شده اییم اما اجازه نخواهیم دادد افرادی بیان و برای جذب فالوور باعث نابودی بیشتر این آثار باارزش بشن.
به گزارش اس.بی پرس، قلعه «رامرود» در منطقه تاسوکی که صحنه رفتار ماجراجویانه این جوان جویای نام بوده است، تقریبا مخروبه شده و از هیچ نوع حفاظتی بهرهمند نیست. این محوطه در سال ۱۳۸۰ در فهرست آثار ملی ثبت شده اما تا کنون مطالعه باستانشناسی در آن انجام نشده است. بنابراین ورود بلاگرهای سفر به این سایت با چنین شرایطی که حتی یگان حفاظت ندارد، بیشتر از آنکه اثری مثبت برای میراث فرهنگی و حتی گردشگری داشته باشد، مخرب است.
مساله حساستر در این ماجرا، تشویق به رفتار اشتباهِ ماجراجویانه در دیگر گردشگران و تولیدکنندگان محتوای سفر است که در یک دهه اخیر، شکل نادرست و مخربی از سفر را رواج داده است.
گفتنی است این فرد در پی اعتراض مردم سیستان و بلوچستان و کاربران مجازی در صفحه اینستاگرام خود از مردم سیستان و بلوچستان عذرخواهی نمود و در ادامه قول بازگشت قانونی به استان و ضبط ویدئوهای هدفمند دیگر را داد اما از راهنمای گردشگر که در این اقدام همراه وی بود تاکنون واکنشی منتشرنشده است و البته اداره کل میراث فرهنگی استان طی اطلاعیع ایی قول پیگیری قضایی موضوع را داده است.
گزارش از فاطمه شیرزایی
انتهای پیام/
منبع : sbpress.ir