دیگر آبی از طریق انهار رها نمیشود!/تکمیل طرح46هزار هکتاری حداقل4سال دیگر ادامه دارد

به گزارش اس.بی پرس، در پی اعتراضات پیدرپی کشاورزان از نواقص طرح46هزار هکتاری و مشکلاتی که عدم رهاسازی آب برای کشاورزان ایجاد نموده است، خبرنگار اس.بی پرس به سراغ قائممقام طرح 46هزار هکتاری رفت تا به برخی سؤالات کشاورزان پاسخ داده شود.
قائممقام طرح 46هزار هکتاری در ابتدای گفتگو گفت: این پروژه بزرگترین پروژه آبیاری دنیا است چراکه آبیاری تحتفشار تاکنون در دنیا حداکثر در ۱۰ تا ۱۲ هزار هکتار انجامشده و به این گستردگی تاکنون انجامنشده است؛ دشت سیستان ۲۰۰ هزار هکتار است و لولهگذاری در ۲۰۰ هزار هکتار انجامشده است اما چون بهاندازه ۴۶ هزار هکتار آب به طرح اختصاصیافته به طرح ۴۶ هزار هکتاری معروف است.
اس.بی پرس: چرا آب کل دشت سیستان به طرح46هزار هکتاری گره خورد و از طریق انهار آبی برای سایر کشاورزان خارج از طرح رهانشد؟
اشرفی: دیگر هیچوقت آب از طریق آنها رهاسازی نخواهد شد و کل آبی که برای کشاورزی دشت سیستان از طریق چاه نیمهها رها شود از طریق طرح ۴۶ هزار هکتاری خواهد بود و کانالها صرفاً اگر سیل بیاید آب در آنها جاری خواهد شد؛ از طرفی با توجه به اینکه آب طرح ۴۶ هزار هکتاری از چاه نیمهها تأمین میشود و تقسیمبندی بهگونهای انجامشده است که تنها ۴۶ هزار هکتار از آب چاه نیمهها به این طرح تعلق میگیرد ما قادر نخواهیم بود به تمام ۲۰۰ هزار هکتار آب برسانیم.
بیشتر بخوانید:
سرگزی: آب تا قبل از پایان آبان ماه رهاسازی خواهدشد
اس.بی پرس: به طرح 46هزار هکتاری از 20 چه نمره ایی میدهید؟
اشرفی: بهصورت کلی به طرح تاکنون از 20 نمره ۱۷ را میدهم.
اس.بی پرس: با توجه به نواقص بسیار این طرح در برخی نقاط، نمره 17 زیاد نیست؟
اشرفی: اگر بین ۱۷ هزار حوضچه ۲ تا ۵ درصد رواداری را حساب کنیم حتی اگر حوضچههای خراب به هزار عدد هم برسد بازهم نمره قبولی میگیریم ولی ما همان را هم نمیخواهیم و هیچ حوضچه خرابی باقی نخواهیم گذاشت؛ اگرچه در مناطقی مانند نیمروز و زابل نواقص بسیاری وجود دارد که در این مناطق حتی نمره ۱۰ هم نمیگیریم!
اس.بی پرس: چرا طرح و مطالعات از پیش انجام نشد تا نواقص و ایرادهای کمتری شاهد باشیم؟
اشرفی: ما در برنامههای عمرانی دو نوع طرح داریم؛ نوع اول این است که طراحی میشود و بعدش اجرا میشود که در این نوع زمان زیادی صرف طراحی خواهد شد و اگر بهاینترتیب پیش میرفتیم تاکنون طرح ۴۶ هزار هکتاری به مرحله اجرا نیز نمیرسید؛ نوع دیگری که داریم طرح و اجرا همزمان صورت میگیرد و دراینبین موضوع مهاجرت مردم و رژیمهای حقوقی تقسیم آب بین دو کشور باعث شد که این طرح یک طرح فوری در نظر گرفته شود تا از مهاجرت جلوگیری و همینطور کشور همسایه را نسبت به رهاسازی حقابه ایران موظف سازد.
اس.بی پرس: چرا باوجود لولهکشی در تمام دشت سیستان آب بهتمامی مزارع دشت سیستان تعلق نمیگیرد؟
اشرفی: اولاً آب نداریم دوما اگر آب باشد هم این طرح تنها برای آبیاری ۴۶ هزار هکتار برنامهریزیشده است و اگر میزان بیشتری آب از طریق این طرح رهاسازی شود سیستم در درازمدت پاسخگو نخواهد بود.
اس.بی پرس: راهکار شما برای مدیریت دزدی شیرآلات چیست؟
اشرفی: قبلاً این موضوع بسیار بیشتر بود و حالا در محلهایی که آبرسانی شده است موضوع دزدیده شدن شیرآلات نیز به حداقل رسیده است و حتی خود کشاورزان نیز مراقب این موضوع هستند و زمانی که حوضچهها تحویل کشاورزان داده شود این موضوع بسیار کمتر خواهد شد.
اس.بی پرس: ماجرای انفجارهای طرح46هزار هکتاری چه بود؟
اشرفی: انفجار خاصی صورت نگرفته است، اما با توجه به اینکه در 6 الی 7 درصد طرح از لولههای GRP استفادهشده است و با توجه به تحریم نگرانی واشرهای تهیهشده برای آنها بعضاً از کیفیت مطلوب برخوردار نبوده است یک یا دو مورد نشتی به وجود آورده که آنهم رفع شده است. البته گاهی هم باز کردن شیرهای هوا توسط برخی افراد باعث شده است آب تحتفشار سایر پیچ تارا نیز کنده و آب هدر رود.
بیشتر بخوانید:
تصاویر ویدئویی از اتفاقی عجیب در زمین کشاورزی!
اس.بی پرس: بعضی کشاورزان میگویند بدون رضایت آنها در محل نامناسبی قراردادِ شده است!
اشرفی: کشاورزانی که نسبت به جایگذاری حوزهها اعتراض دارند و میگویند رضایت ندادهام به ما مراجعه کند؛ اگر اثرانگشت جعلی باشد موضوع از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد شد.
اس.بی پرس: در برخی زمینها حوضچه هست اما خراب است و باعث شده حقابه کشاورزان به زمین نرسد.
اشرفی: بههیچعنوان اینطور نیست که کسی حقابه داشته باشد ولی حوضچه و حقابه به زمینش نرسیده باشد و اگر کسانی هستند که حقابه دارند اما حوضچه ندارند باید پیگیری کنند که حقابه به آنها داده شود؛ البته حوضچههایی که بنا به تائید کشاورزان در زمینهای شورهزار قرارگرفته نیز با اصلاح خاک قابل بازیابی است و همان زمین نیز میتواند به زمین کشاورزی تبدیل شود.
ببینید:
ویدئو نارضایتی کشاورزان از طرح46هزارهکتاری
اس.بی پرس: آیا طرح46هزار هکتاری میتواند پاسخگوی کشت سنتی در سیستان و بلوچستان باشد؟
اشرفی: با توجه به اینکه گلخانه یکبیستم کشاورزی سنتی آب میخواهد و درآمد یک هکتار گلخانه از یک میلیارد تا ۵ میلیارد در سال برآورد میشود و تنها با یک درصد از طرح ۴۶ هزار هکتاری میتوان درآمد بسیاری کسب کرد و با همین طرح میتوان زابل را به بهشت تبدیل کرد این در حالی است که اگر روش مرسوم کشاورزی پیشگرفته شود شاید به نتیجه مطلوب نرسیم چراکه این طرح برای کشت غرقابی طراحی نشده بلکه برای کشت تحتفشار طراحیشده است.
اس.بی پرس: بالاخره طرح ۴۶ هزار هکتاری چه زمانی تمام میشود؟
اشرفی: این طرح فازهای دیگری دارد و همچنان سه الی چهار سال دیگر با این موضوع درگیر خواهید بود اما تحویل حوضچهها را از عید ۱۴۰۰ شروع میکنیم و تا زمانی که نواقص تمام حوزهها رفع نشود و کشاورز تائید و امضا نکند، ضمانتنامه پیمانکاران را آزاد نمیکنیم.
اس.بی پرس: میگویند نواقص گذشته طرح را بهپای مسئولان جدید ننویسید، بالاخره چه کسی مسئول اینهمه ابهام و نواقص است؟
اشرفی: پیشرفت طرح ۴۶ هزار هکتاری طی چند ماه اخیر نسبت به چند سال گذشته قابلمقایسه نیست؛ در این مدت نه پیمانکار عوض شد و نه مشاوران بلکه فقط دولت(مجری) عوض شد؛ پس این دولت است که میتواند یک طرح را خوب پیش ببرد و یا بهصورت ناقص رهاسازی کند.
اس.بی پرس: به نظر شما در آینده از شما هم انتقادی خواهد شد؟
اشرفی: ازهر چیز میتوان نقد کرد و ایراد گرفت اما مهم این است که روند مثبت باشد و فکر میکنم در سیستان همچنان نارضایتی وجود خواهد داشت چراکه از ۲۰۰ هزار هکتار دشت سیستان تنها یکسوم توسط این طرح آبیاری خواهد شد.
در ادامه این گفتگو، سربیشهای بهعنوان نماینده کشاورزان به خبرنگار اس.بی پرس گفت: موضوع سفر آقای قالیباف به حاشیه رفت چراکه حتی اگر تمام نواقص حوضچهها نیز برطرف شود وقتی آب پایدار وجود نداشته باشد فایدهای نخواهد داشت، لذا این طرح حقابه تعریفشده و ثابتی میخواهد.
وی افزود: مجلس با تصویب طرحهایی کشاورزی سیستان و بلوچستان را به سمت کشت گلخانهای سوق بدهد تا کشاورزان بتوانند از این موضوع سود ببرند.
سربیشهای گفت: چند سؤال برایم پیشآمده و آن اینکه این طرح چرا اجراشده و صاحب ندارد؟ یا چرا در ردیف بودجهای برای تغییر الگوی کشت در آن دیده نمیشود؟ حفظ و نگهداری طرح بر عهده چه کسی خواهد بود؟ در سازمان عمران وزارت نیرو وزارت کشاورزی کدامیک بالاخره طرح ۴۶ هزار هکتاری را حفظ خواهند کرد؟
انتهای پیام/#
منبع : sbpress.ir