خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 7948
۱۳۹۹/۱۰/۲۲ - ۲۰:۱۴
گفتگوی اس.بی پرس درباره حقابه و بندکمال خان

استراتژی افغانستان برای توسعه، بلای جان سیستان است

استراتژی افغانستان برای توسعه، بلای جان سیستان است
پروفسور قنبری گفت: متأسفانه سدسازی‌ها از همه بیشتر ایران را تحت تأثیر قرار خواهد داد . من‌جمله هیرمند و دشت سیستان، سرخس و کشف رود، راست رود، جام رود و حوزه سد دوستی.توسعه بدون برنامه و نامتوازن افغانستان یعنی فاجعه زیست‌محیطی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی در شرق ایران بخصوص سیستان.

پروفسور قنبری در گفتگو با اس.بی پرس، درخصوص فعالیت های اخیر افغانستان برای انحراف مسیر طبیعی آب گفت: افغانه سه راهبرد کوتاه‌مدت را برای توسعه کشورشان با مشورت خارجی‌ها تعیین کردند. 

 

الف:  کنترل آب‌های سطحی که نو درصد آن با کشورهای همسایه آن مشترک و افغانستان فقط از یک‌سوم ۵۷ میلیارد آب رودخانه‌های جاری در این کشور بهره‌برداری می‌کنند.

 

ب: خودکفا شدن در تولید انرژی از طریق انرژی آب یا هیدرو پاور.  افغانستان درحالی‌که یک کشور نیازمند از این نگاه هست ولی در تولید انرژی کشور با پتانسیل بالاست. قابلیت تولید ۲۳۰۰۰ مگاوات انرژی از هیدرو پاور رادارند.  یعنی چندین برابر ( ده برابر نیاز خود کشور). پس افغانستان در آینده نه یک کشور نیازمند بلکه صادره کننده برق و انرژی تجدید پذیر خواهد بود.

 

ج: افزایش تولید محصولات کشاورزی و خودکفایی و امنیت غذایی. 

 

وی افزود: علیرغم اینکه افغانستان تقریباً دو برابر ۱۷۰۰ مترمکعب سرانه آب حد آستانه، و کشوری غنی ازنظر آب ولی عدم کنترل  باعث بالا بودن ریسک و عدم قطعیت در تولید محصولات کشاورزی و  کمبود مواد غذایی شده است.  لذا با کنترل، ذخیره و مدیریت آب در زمان و مکان و مقدار مناسب آب را در اختیار کشاورزان قرار خواهد داد. خود منجر به افزایش عملکرد و خودکفایی خواهد شد. سد کمال خان علاوه بر اینکه به‌عنوان اهرم فشار بر ایران باعث توسعه و افزایش صد وبیست هزار هکتار کشت محصولات تجاری و سد سلما و راشدان بر هریرود نیز صدها هزار هکتار و سایر سدها به‌نوبه خود باعث خودکفایی این کشور در تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی خواهد شد. 

 

احمدقنبری اظهارداشت: تمام سه هدف فوق با کامل شدن سدها در دست اقدام و سدهای پیش‌بینی و ذخیره و انحراف آب قابل‌دسترسی خواهد بود؛ متأسفانه سدسازی‌ها از همه بیشتر ایران را تحت تأثیر قرار خواهد داد . من‌جمله هیرمند و دشت سیستان، سرخس و کشف رود، راست رود، جام رود و حوزه سد دوستی.توسعه بدون برنامه و نامتوازن افغانستان یعنی فاجعه زیست‌محیطی، اجتماعی، اقتصادی و انسانی در شرق ایران بخصوص سیستان.

 

 

در ادامه قسمت اول گزارش تصویری این گفتگو قابل مشاهده است:

 


download

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha