خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 8126
۱۳۹۹/۱۰/۳۰ - ۱۱:۴۹
بخش دوم گفتگوی اس.بی پرس درباره افغانستان

چرا افغانستان برای ایجاد کانال انحرافی وتکمیل بند کمال خان عجله دارد؟

چرا افغانستان برای ایجاد کانال انحرافی وتکمیل بند کمال خان عجله دارد؟
در افغانستان دیدگاه‌های مختلفی در رابطه با سدسازی، کنترل آب و مذاکره با کشورهای همسایه وجود دارد که در این گزارش پروفسور قنبری به تشریح آن پرداخته است.

به گزارش اس.بی پرس، در بخش دوم گفتگوی اس.بی پرس با پروفسور قنبری درباره افغانستان وی به علل تعجیل افغانستان در سدسازی پرداخت و گفت: در افغانستان دیدگاه‌های مختلفی در رابطه با سدسازی ، کنترل آب و مذاکره با کشورهای همسایه وجود دارد.

 

پروفسور قنبری تصریح کرد: یک دیدگاه این است که تا کامل کردن سدها ازجمله سد کمال خان و کنترل آب اصلاً مذاکره با ایران صورت نگیرد. اعتقاد به راین دارند که احداث سدها , کامل شدن و عملیاتی شدن کانال‌های انحرافی قدرت چانه‌زنی و اهرم فشار بر ایران را بیشتر و در دست افغان‌ها خواهد بود.  از طرفی حضور کشورهای غربی و ناتو و کمک‌های مشورتی و مالی آن‌ها را دوران طلایی برای افغانستان می‌دانند. اعتقاددارند نباید افغانستان خودش را درگیر مذاکره زمان‌بر با ایران کند. در عوض باید باقدرت تمام و شبانه‌روزی در کمترین زمان ممکن سد کمال خان را کامل و رودهای انحرافی به سمت راست کمال خان برای آبیاری اراضی و نهایتاً هدایت آب به هامون پوزک و در سمت چپ سد کمال خان، انحرافی به گود زره را باهدف جلوگیری از ورود کامل  آب به ایران،  توسعه کشاورزی به مساحت صد و ده هزار هکتار و کنترل سیلاب‌های سهمگین و هدایت به گود زره ، را احداث نماید. 

 

وی افزود: آن‌ها اعتقاد بر این دارند که حضور نیروهای خارجی مانع دخالت ایران و فرصتی است برای قطع صددرصدی جریان آب به ایران؛  لذا با حداکثر توان وارد این بازی جمع صفر شدند.

 

این استاد دانشگاه زابل گفت: مطمئناً هیچ‌گونه مذاکره ایی را قبول ندارند. فقط با رهاسازی تاکتیکی آب‌دارند وقت می‌خرند. علیرغم اینکه هیچ زیربنایی تاکنون برای استفاده از آب در سمت چپ سد کمال خان صورت نگرفته، فقط برای افزایش فشار بر ایران قصد هدایت آب به گود زره و شور کردن و بلااستفاده کردن میلیاردها مترمکعب آب شیرین رادارند. درنتیجه: دلیل متمرکز کردن صدها بولدوزر، کوتاه کردن زمان برای احداث کانال انحرافی، جهت عملیاتی کردن سد، انحراف آب و فشار سیاسی بر ایران است.

 

پروفسور قنبری افزود: گفته‌اند درگذشته ایران اجازه ساختن سدها را به افغانستان حتی با قوه قهریه نیز نداده است؛ افغان‌ها ادعا داشتند که ایران حتی به طالبان کمک کرده تا مانع تکمیل این سدها شوند.اما در برابر این ادعا کشور ایران آن را تکذیب کرده و می گوید:ما افغانستانی آباد می‌خواهیم اما افغانستان بر ادعای خود ایستاده است و می‌گویند:ایران پشتیبانی می‌کند، تجهیز می‌کند و مسلح می‌کند گروه‌هایی را که مانع تکمیل این سدها می‌شوند 

 

بر اساس مطالعاتی که ایشان داشتند گفته‌شده اخیراً در سد کمال خان بیش از 600نفر فرد مسلح از سد نگهبانی می‌کنند و نیروهای خارجی آن‌ها را حمایت می‌کنند.

 

او این نشانه‌ها را پیامی برای ملت ایران خواند و گفت: این‌ها تا حداقل ممکن زمانی باکار شبانه‌روزی و فشرده رو به انحرافی گود زره را برای کنترل سیل‌های سهمگینی که ما می‌دانیم تا 3000مترمکعب وارد سیستان می‌شده را تا سال آینده کنترل کنند.

 

او به مسئولین گفت: اگرچه مسئولان تا الآن تلاش می‌کردند اما باید بدانند که طرف ما یک‌طرف قابل‌اعتماد نیست.
 

 


download

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha