زعمای مذهبی و قومی شهر زاهدان، به مفهوم ائتلاف در تنظیم فهرست کاندیداهای شورای اسلامی شهر زاهدان توجه کنند

اس.بی پرس_عباس نورزائی: انتخابات در کشور ما عمدتاً بهصورت مستقیم برگزار میشود، بهطوریکه رأیدهندگان به شکل مستقیم نام فرد یا افراد موردنظر خود را به صندوق میاندازند و انتخاب میکنند. در مورد انتخاب رهبر نیز مردم بدواً متخصصین یا خبرگان را انتخاب میکنند تا آنها به انتخاب رهبر بپردازند.
روی سخن ما در این یادداشت نگاهی به انتخابات شورای اسلامی شهر در زاهدان است. آنچه رسماً توسط دولت انجام میشود، انتخابات مستقیم است. اما طی دورههای گذشته شاهد آن بودهایم که افراد و گروههایی با دو قطبیسازی مذهبی بهطور غیررسمی، فهرستهایی را به مردم دیکته میکنند و هر گروه با طرح مسائلی احساسی و هیجانی تصمیم فرد برای انتخاب را به سمت فهرست خاص خود هدایت میکنند.
تجربهی دورههای قبل در این شهر، حکایت از فعالیت سه دسته از کاندیداها در این رفتار سیاسی محلی دارد:
طیف اول توسط روحانیون و شورایی از اهل سنت هدایت میشود که پس از سازوکارهایی که دارند، کاندیداهای تائید صلاحیت شده توسط هئیتنظارت شورای نگهبان را مورد واکاوی صلاحیتی از مردمک شرایط خود قرار میدهند و سپس از بین آنها یازده نفر، به عدد اعضای شورای اسلامی شهر زاهدان، فهرستی تنظیم و تبلیغات متمرکز برای همهی آنها صورت میگیرد و ستادهای مشترک نیز تا حصول نتیجه، انتخاب افراد آن فهرست را تعقیب میکند. این فهرست بانام *ائتلاف سبز* موسوم است.
این فهرست رویکردش به کاندیداهای اهل سنت میباشد و گاه یک یا دو نفر از کاندیداهای شیعه با ویژگیهای خاص در لیست قرارگرفته است.
در مقابل این فهرست، گروهی نیز بهعنوان شورای ریشسفیدان اهل تشیع، دست به اقدامی مشابه زده و فهرستی با عنوان *ائتلاف سفید* تنظیم کردهاند که این لیست کلاً به کاندیداهای اهل تشیع اعم از سیستانی، بیرجندی، کرمانی و یزدی اختصاص داشته است و نام هیچ فردی از اهل تسنن در آن دیده نمیشود.
دستهی سوم افرادی هستند که بهطور مستقل و خارج از این فهرستها به فعالیت تبلیغاتی پرداختهاند و سابقه نشان داده است که توفیقی نیز در انتخابات نداشتهاند.
هدف از برگزاری انتخابات مستقیم توسط قانونگذار، توجه به روح دمکراسی و آزادی افراد برای انتخاب بوده است. وقتی یک گروه خاص با نگاه مذهبی یا جناحی یا حزبی خودش رابین فرد رأیدهنده و کاندیدای موردنظر حائل میکند و بهجای اصرار بر صلاحیتهای تخصصی، شایستگی و کار آیی، او را وادار به انتخاب فردی با گرایشهای مذهبی و جناحی میکند، نتیجهاش انتخاب افرادی فاقد استقلال رأی، فاقد تخصص لازم برای انجام وظایف و ناکار آ در ایجاد تحول و تغییر در امور مختلف و متنوع شهری خواهد بود.
از طرفی وقتی صحبت از ائتلاف میشود، قاعدتاً باید چند گروه اجتماعی با تفکر و توان متفاوت باهم ائتلاف کنند، در این صورت اینکه هر گروه، جداگانه فهرستی را ارائه کند، ائتلاف بهحساب نمیآید.
اگر شورایی از نخبگان همهی مذاهب و اقوام شهر زاهدان با سازوکاری مقبول و بروز رفتارهای صادقانه، فهرستی واحد با رعایت سهم نسبی جمعیتی و یا لحاظ شایستگی افراد، فهرستی ترکیبی به مردم ارائه میکردند، وفاق، وحدت و انسجام رابین شهروندان زاهدانی تقویت میکرد و امور شهرداریهای زاهدان و سایر امور به سامان میشد.
یکجانبهگرایی و در دست گرفتن شهرداریها توسط یک طیف مذهبی یا قومی امری نادرست است و به نحوی کوبیدن بر طبل نفرت افکنی بین مذاهب و اقوام به شمار میرود.
نتایج و عملکرد شورای اسلامی شهر در دورههای اخیر حاکی از همین ناکارآمدیها و عدم توفیق است و موجب شده است تا بخش کثیری از جمعیت ساکن در شهر، مشارکتی ضعیف در سامانبخشی دوازدهمین کلانشهر کشور داشته باشند.
به نظر میرسد زعمای مذهبی و قومی شهر زاهدان به این نقیصهی تجربهشده با چشمانی باز از هماکنون نگاه کنند و بیندیشند و این سنت نادرست را با ائتلافی همهجانبه سامان دهند یا بهطورکلی در این امر مداخلهای نکنند و به انتخاب مستقیم خود مردم احترام بگذارند تا انشاءالله در آغازین سالهای قرن جدید، عقبماندگیهای شهر زاهدان جبران شود و شهری شایستهی اسکان خوبان و زیبندهی عنوان *پایتخت وحدت* کشور داشته باشیم
انتهای پیام/
منبع : sbpress.ir