خبرگزاری مردمی سیستان و بلوچستان


کد: 9689
۱۴۰۰/۰۲/۰۲ - ۱۳:۱۰
کار تبلیغاتی را باید در پاسخ به پروپاگاندای اشرف غنی می‌کردید؛

دولت حرف و تزویر تا از آب ژرف کره نگیرد، آرام نمی‌گیرد

دولت حرف و تزویر تا از آب ژرف کره نگیرد، آرام نمی‌گیرد
دولتمردان که گویا بیش‌ازحد تصور نیازمند رأی مردم سیستان و بلوچستان شده‌اند، در این روزهای پایانی عمر خدمت پر از حرف و تزویر خود، تا از همه‌چیز ازجمله آب ژرف برای انتخابات پیش رو کره نگیرند، آرام نمی‌گیرند.

به گزارش خبرنگار اس.بی پرس، تبلیغاتی گسترده‌ای که چند روز است دولتمردان در شبکه‌های سراسری بر سر حفر چاه‌های ژرف در سیستان راه انداخته‌اند، هر مخاطب ناآگاهی را سر ذوق می‌آورد که «عجب اتفاق فرخنده‌ای را دولت تدبیر و امید رقم‌زده است.» و خبر ندارند که حفر و به آب رسیدن این یک حلقه چاه سال‌هاست چشمان منتظر مردم منطقه را خشک کرده تا به بهره‌برداری برسد.

«نتایج باورنکردنی است و مطمئناً با ادامه این پروژه اتفاق عجیبی در سیستان و بلوچستان می‌افتد»؛ این سخنان روزهای اخیر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس‌جمهور درباره پروژه جنجالی «چاه ژرف» منطقه سیستان به‌عنوان نخستین چاه ژرف ایران است.

دولتمردان تدبیر و امید گویا بیش‌ازحد تصور نیازمند رأی مردم سیستان و بلوچستان شده‌اند. سفرهای مکرر و البته صرفاً تبلیغاتی اعضای هیئت دولت به استان و سوءاستفاده از اتفاقاتی که پیشینه طولانی در منطقه دارد، اثباتی بر این فرضیه است. دراین‌باره به سفر نوبخت رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، سفر وزیر نفت، سفر وزیر راه و سفر معاونت علمی و فناوری رئیس‌جمهور در همین یک‌ماهه نخست سال 1400 می‌توان اشاره کرد.

 

 

گذشته طولانی چاه‌های ژرف سیستان!

بحث استفاده از چاه‌های ژرف و آب‌های عمیق در سیستان از گذشته دور مطرح بوده است. سال‌ها قبل افراد و گروه‌های مختلفی درزمینهٔ استفاده از این منابع مهم اقداماتی داشته‌اند. سال‌هاست این فرضیه وجود داشته که در اعماق زمین در مناطقی از سیستان و بلوچستان و به‌ویژه منطقه سیستان منابع آبی عظیمی وجود دارد. حتی این موضوع در یادداشت‌های مرحوم کامبوزیا (نویسنده و محقق ایرانی و از مخالفان سلطنت پهلوی که در جریان نبرد 9 مهر 1300 اسیرشده و پس از مدتی برای همیشه به زاهدان تبعیدشده بود) آمده است.

صحبت‌های «حبیب‌ا... دهمرده» نماینده مردم زابل در مجلس، پیشینه این طرح را شفاف می‌کند: «در تیرماه سال ۹۵ جلسه‌ای با حضور کارشناسان در دفتر دکتر ستاری معاون رئیس‌جمهور برگزار شد، مطالعات طرح چند ماه زمان برد و درنهایت دکتر ستاری اعلام کرد به این جمع‌بندی رسیده‌اند که در سیستان آب ژرف وجود داد. در اسفندماه سال ۹۶، اولین چاه مطالعاتی آب ژرف ایران در سیستان حفاری شد و ما در اعماق ۹۰۰ تا ۲۲۰۰ متری، به سه آبخوان برخورد کردیم. نمونه‌ها برداشته و آزمایش شد و طبق نتایج، این آبخوان‌ها فاقد فلزات سنگین و عناصر آلاینده بود، همچنین ازنظر رادیواکتیویته فاقد آلودگی بود. تشخیص کارشناسان هم این بود که منشأ این آب‌ها از جنس برف ذوب‌شده است.»

 

 

آیه یأس مسئولان دولتی برای چاه‌های ژرف

همین مشخص شدن نتایج آزمایش‌های بر روی آب چاه ژرف ماه‌ها به درازا کشید. هر بار مقام و مسئولی از نشدنی بودن کار می‌گفت و امید مردم سیستان را ناامید می‌کرد.

اردکانیان وزیر نیرو در مهرماه سال 99 صحبت‌های یک سال قبل خود درباره چاه ژرف سیستان را تکرار کرد و گفت: «نتایج آزمایش نمونه‌های آب برداشت‌شده از چاه حفاری‌شده در زابل تا عمق ۲۱۹۱ متر نشان داد که آب‌شور است و برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی مناسب نیست، سپس حفاری این چاه تا عمق ۳۰۰۰ متر ادامه یافت و پاسخی که گرفتیم این بود که همچنان EC آب (میزان املاح موجود در آب) بسیار بالاست و درجه حرارت بالایی نیز دارد؛ درنهایت برای جمع‌بندی نهایی باید با همکاری سازمان انرژی اتمی، نمونه‌برداری‌ها به یک مرجع بین‌المللی که مجهز به تجهیزات لازم است ارسال شود که سن آب را تشخیص دهند و متوجه شویم این آب یک آب فسیلی است یا یک منبع دینامیکی است که این کار هم در حال انجام است.»

«قاسم تقی‌زاده‌خامسی» معاون آب و آبفای وزیر نیرو همان موقع ها به روزنامه خراسان گفت: «یک چاه آزمایشی در سیستان و بلوچستان توسط بخش خصوصی حفر شد و تا عمق ۳ هزار متری پیش رفت، اما داده‌های دریافتی نشان می‌دهد در این عمق شوری آب بسیار بالا و کیفیت و حجم آن بسیار کم است، تشخیص قدمت این آب نیازمند قضاوت بین‌المللی است.»

سیزدهم شهریورماه سال 1399 بود که مهندس «محمدجواد بلورچی» در گفتگو با خبرگزاری بازار درباره پروژه آب‌های ژرف گفت: «مقامات وزارت نیرو از روز اول هم موافق این کار نبودند و دنبال این بودند که چنین پروژه‌ای انجام نشود، همه اطلاعاتی که وزارت نیرو در این زمینه اعلام کرد، به شکلی گزیده بود و فقط خبر‌های بد را کنار هم می‌گذاشتند و خبر‌های خوب را به مردم ندادند، درحالی‌که نتیجه آزمایش خیلی خوب بود و نشان می‌داد پیش‌بینی‌هایی که کرده بودیم، درست بود.»

«احمدعلی موهبتی» مهرماه 99 در پاسخ به روزنامه خراسان درباره روند اجرای طرح آب‌های ژرف در زابل می‌گوید: «هنوز درباره نتایج این طرح چیزی به ما اعلام نکرده‌اند، اما کار حفاری چاه تمام‌شده و دستگاه‌ها را جمع‌آوری کرده‌اند.»


سرنوشتی مشابه پروژه 46 هزار هکتاری در انتظار چاه‌های ژرف

در پروژه آبیاری با لوله دشت سیستان یا همان 46 هزار هکتاری هم میلیاردها تومان هزینه شد اما تقریباً هیچ عائده‌ای برای کشاورزان که نداشت، حتی آن‌ها را از آبیاری از طریق انهار سنتی نیز محروم کرد. پروژه‌ای که تقریباً 18 بار افتتاح شد و گویا امروز پنجشنبه 2 اردیبهشت‌ماه نیز قرار است دوباره افتتاح شود.
گذشته و اتفاقاتی که برای چاه‌های ژرف افتاده و برنامه تبلیغاتی که دولتمردان تدبیر و امیدی برای آن ریخته‌اند، دارد سرنوشتی شبیه به پروژه 46 هزار هکتاری را تکرار می‌کند. معلوم نیست بعد از افتتاح رسمی رئیس‌جمهور که قرار است اواخر خردادماه امسال و نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری 1400 برگزار شود، چند بار دیگر در روزهای پایانی دولت روحانی این طرح ظرفیت افتتاح‌های مجدد دارد.

 

کار تبلیغاتی را باید در پاسخ به پروپاگاندای اشرف غنی می‌کردید

زمانی که اشرف غنی در جریان افتتاح سد کمال خان هرچه دلش خواست با روح و روان مردم ایران به‌خصوص مردمان سیستان بازی کرد، بارها از مسئولان دولتی، وزیر نیرو، وزیر خارجه و وزیر کشاورزی و حتی رئیس‌جمهور خواستیم یک موضعی بگیرند و در حد حرف و سخن هم شده پاسخی بدهند تا حداقل دل مردم آرام بگیرد؛ دریغ از یک توییت و یا پیام اینستاگرامی.


 


download

منبع : sbpress.ir

نظرات شما

capcha